Спас од летњих врућина на Штранду и на базенима (ФОТО)

Због великих температура и спарине која се не памти, велики број Новосађана слободно време проводи на Штранду или отвореним базенима, где се могу видети породице са децом, млади људи, али и пензионери. Поред сунчања, време посетилаца је испуњено пливањем, активностима на плажи, као и уживањем у хладним пићима. Како смо се уверили на градској плажи базену Спенса спас од врућине налазе у води или у хладовини, док млађим генерацијама сунце не смета превише.
р
Фото: Дневник (В. Фифа)

Највише посетилаца на Штранду има у поподневним часовима и то су претежно млади људи, док старије генерације долазе пре подне. При уласку на градску плажу могу се видети деца на спортским теренима, док се поред обале Дунава налазе спасиоци, који пазе на купаче, а један од њих је рекао да га ретко слушају, јер када звижди, звижди са разлогом.

– Није ми напорно да радим по врућини, навикао сам – рекао је спасилац Д.Б. на Штранду. - Прошле године било је више људи, јер нису радили базени, а ретко ко је могао и да иде на море.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Чувари плаже додају да је у односу на јул прошле године пусто на плажи, јер су људи и на базенима и на мору. Кажу да имају шест фиксних позиција и чамац, и иако су подељени по сменама, до краја дана буде и до 15 спасилаца на плажи.

Из прве помоћи Штранда саветовали су посетиоцима да се не излажу сунцу у најтоплијем периоду дана, да користе креме са заштитним фактором, и да пију пуно течности, јер је несвестица најчешћи проблем. Поред лежаљки на плажи се могу изнајмити и кабине у којима људи могу да оставе своје ствари, те иако је број ових кабина ограничен, пензионерка Бранка Хаџић већ дуги низ година користи ову могућност.

– Велика је разлика између Штранда шездесетих  година и сада. Пре је све било у песку и јаблановима, а сада су ту кафићи којих има превише, док песка има мало – рекла је Бранка Хаџић.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Поред Штранда, Новосађани посећују и градске отворене базене Сајмишта или базен на Спенсу, где постоје прва, друга и ноћна смена, док су остали слободни термини искоришћени у рекреативне сврхе.

– Због уведених мера број посетилаца у сменама је ограничен на 500 код отвореног базена на Спенсу, док је на Сајмишту дозвољено 1.000 посетилаца –  изјавила је сарадник за односе са јавношћу Јавног предузећа спортских и пословних центара Слободанка Бранков.

Фото: Дневник (В. Фифа)

На Спенсу постоји један велики олимпијски базен, док се на Сајмишту налази и базен за бебе и непливаче, стога су ту најчешћи посетиоци породице са децом. Комплекс спортских базена Сајмиште, поред сунчања и пливања, пружа више могућности као што су спортска рекреативна зона, стони тенис, одбојкашки и кошаркашки терени, куглана и мини голф...

К. Мачек, Ј. Илић

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести