Спој плеса и уметничких дела као перформанс у Галерији Матице српске

Несвакидашњи перфоманс „Данцинг Мусеумс” биће одржан прексутра у 19 часова у Галерији Марице српске, Трг Галерија 1.
1
Фото: Dnevnik.rs

Француски кореограф Стив Камсо ће, заједно с новосадским плесним удружењем „Грув”, показати на који начин присуство плеса може понудити нове начине доживљавања уметности и културног наслеђа. Идеја перформанса је да повеже локалну сцену, односно плесаче, галерије, музеје и публику с језиком који је свима познат – плесом.

– Плес у музејима може имати више праваца и димензија и укључивање локалних плесача је веома важно – казао је Стив Камсо пред наступ у Галерији Матице српске. – Настојим да плесаче уведем у јавни простор, у музеје, да осете амбијент и повежу се с уметничким делима да би својим покретом приближили културно наслеђе публици. Да их натерам да промишљају, да се труде, да комбинују садржај и форму да би поставили свој рад између индустрије и уметности, поезије и забаве, да би то било изненађујуће путовање за публику. С плесним удружењем „Гроове” сам већ сарађивао, то су сјајни плесачи, с којима сам се одлично повезао.

Камсо је идеју „Денсинг Мјусеумс” први пут реализовао 2017. у Националном музеју имиграције у Паризу. Како и сам уметник каже, успео је да одведе јавност даље од сталне поставке, до простора који нису видљиви и доступни и на потпуно нов начин им приближи уметничка дела и само здање музеја, које је изграђено тридесетих година прошлог века.

„Данцинг Мусеумс” реализује „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” у сарадњи с плесним удружењем „Гроове”, Француским институтом и Удружењем грађана „Кошница”.

К. И. И.

EUR/RSD 117.5042
Најновије вести