СТРУЧНА ПРАКСА СРЕДЊОШКОЛАЦА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Знање стичу у новосадским фирмама

Ученици средњих стручних школа из Републике Српске тренутно бораве у Новом Саду у оквиру заједничког пројекта Привредне коморе Војводине, Привредне коморе Републике Српске и компаније „MeOut Group” уз подршку Европске комисије.
a
Фото: Cristian Birkás

Ради се о једномесечном стручном оспособљавању 20 ђака из Добоја, Приједора и Градишке, који ће до 28. фебруара радити у неким од изабраних компанија.

Многи од њих су већ сада на пракси у Привредној комори Војводине, Фонду за европске послове и Удружењу самосталних занатлија. Преостали ученици економских школа из Добоја и Приједора, те машинске школе из Градишке, праксу обављају у предузећима као што су „Универекспорт”, „НС стил”, ДДОР, „Макитранс” и други.

– Уз децу сам 24 часа дневно, пратим њихов рад и развој – рекао је за „Дневник” професор физичког васпитања из Добоја Срђан Павловић. – Ученици су на пракси радним данима, а њихова смена траје шест сати. Сваког викенда деца одлазе на факултативне излете по целом граду. До сада су били у Галерији Матице српске, Српском народном позоришту и на Петроварадинској тврђави.

Фото: Дневник / Срђан Павловић и Огњен Благојевић

Током једномесечног стручног оспособљавања ученици из Републике Српске плаћени су 12 евра дневно са обезбеђеним доручком и бесплатним смештајем у Петроварадину.

– Упознао сам доста људи, с ким год сам био у контакту били су фини и расположени за комуникацију – казао је ученик другог разреда Економске школе из Добоја Огњен Благојевић. – На пракси обављам књиговодстевне послове у Удружењу самосталних занатлија. Посао ми се допада и волео бих да се бавим рачуноводством, а након средње студираћу у Бањој Луци.

А. Чегар

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести