Свечана академија Позоришта младих

НОВИ САД: Свечаном академијом у Позоришту младих, вечерас је обележено 90 година од оснивања овог позоришта, насталог 1932. године, прво као луткарског, а потом Позоришта младих.
s
Фото: skupstina.novisad.rs

Свечаности су присуствовале познате личности јавног живота Новог Сада и Војводине, а у уводном делу Свечане академије њима се обратила председница Скупштине Града Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић, поручивши да је Позориште младих успевало да опстане упркос неизвесностима које доноси дуг временски период.

Од тренутка када је настало, 1932. године, као прво луткарско позориште у Србији, па до данас, када овај позоришни храм пуни 90 година постојања, у Позоришту младих одиграно је више од 20 хиљада представа, са близу три милиона гледалаца. Позориште младих, глумци и редитељи, дали су огроман допринос позоришној уметности. Нама, као публици, приуштили су невероватне и незаборавне тренутке док смо их гледали, поручила је Маринковић Радомировић.

Она је додала да се Позориште младих издваја од других јер је то место „где се деца први пут сусрећу са позоришном уметности“.

Фото: skupstina.novisad.rs

Овде деца први пут виде и чују глумце, виде лутке, насмеју се или уплаше, осете сцену. То је место где се младом бићу први пут јави емоција према позоришту и та емоција већину нас који смо вечерас овде испуњава и дан данас, казала је председница градског парламента.

Она је у име градоначеланика Новог Сада Милоша Вучевића и своје лично име честитала ансамблу Позоришта младих значајан јубилеј, рекавши да је пун романтике и симболике што се прославља у години када је Нови Сад Европска престоница културе.

Присутнима се обратио и директор Позоришта младих Михајло Несторовић, истакавши да је Позориште младих прво на линији фронта при усмеравању и формирању позоришне публике, „јер свако ко се роди у Новом Саду, прве позоришне кораке начини баш овде, у овој згради.“

Драги пријатељи, вечерас Нови Сад, Европска престоница културе, слави 90. рођендан позоришту које има луткарску сцену најстарију на Балкану, али и позоришту које гради репертоар праве престонице културе. Како године пролазе, ми смо све млађи и млађи. Жеља нам је да постанемо прави расадник талената, да окупљамо младе глумце који ће баш као и наша публика, проходавати на овим даскама, поручио је Несторовић.

За свој рад Позориште младих добило је низ признања и награда, како на домаћим, војвођанским и републичким, тако и међународним смотрама и такмичењима.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести