Позориште младих прославило 90 година постојања

НОВИ САД: Свечаном академијом на сцени у ''Игњата Павласа'', новосадско Позориште младих прославило је 90 година рада.
p
Фото: Ilustracija/pozoristemladih.co.rs

Кроз сећања на прошлост, славећи садашњост, глумци су се присетити како су стигли у ово најстарије луткарско позориште у земљи, подсетивши публику на најгледаније и најдуговечније представе.

Директор позоришта Михајло Несторовић за Танјуг је открио и шта је оно што ће у години јубилеја, али и у години када је Нови Сад Европска престоница културе, позориште понудити својој публици.

Позориште младих као једино градско позориште које представе игра на српском језику, слави 90 рођендан, а то значи да смо припремили низ значајних пројеката у години јубилеја како из нашег редовног програма тако и као партнер Фондације Европска престоница културе. Већ 27. фебруара публику очекује премијера представе за младе ''Деца Паклене поморанџе'' у режији Кокана Младеновића, најавио је Несторовић.

Уследиће, како је навео, неколико представа које реализују у сарадњи с Европском престоницом културе.

Редитељ Младеновић режира улични перформанс ''Гуливерова путовања''. Премијера је 7. маја на улицама у центру Новог Сада. Њиме се отвара први међународни фестивал за децу и младе ''Новосадске позоришне игре'' чији је оснивач Позориште младих, каже Несторовић.

До 15. маја, како додаје, Новосађани ће видети неколико одличних педстава из Русије, Словачке, Чешке, Финске, Словеније, Хрватске, Црне Горе и Србије.

Након тога, у јуну, следи премијера представе за децу ''Учене мишице'' Емилије Мрдаковић, а потом 1. септембра на стадиону премијерно изводимо слет, мултимедијални пројекат ''Алтернативна историја Европе'', најављује директор Пожоришта младих.

При крају године публику очекује премијера представе настале по стрипу Банета Керца, “Cat Claw”, за који су текст расписали Угљеша Шајтинац и његов студент Никола Давић.

Театар, који је већ дуго прва карика у формирању будуће позоришне публике у Новом Саду, до сада је угостио неколико милиона деце и одраслих, а сваке године га у просеку посети између 60 и 70 хиљада гледалаца.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести