Позориште младих помаже оболелом младом драматургу

Лука Курјачки, тридесетдвогодишњи српски драматург и његова породица боре се ових дана да прикупе новац за Лукино лечење у Јапану, у којем на једној клиници примењују иновативну терапију против најагресивнијег малигног тумора на мозгу – “glioblastom mutant WHO gradus IV” тумора, који му је дијагностикован. 
Pozoriste mladih Dnevnik.rs/Arhiva
Фото: Dnevnik.rs/Arhiva

Акцијама прикупљања новца за одлазак у Јапан придужило се ових дана и Позориште младих и то тако што је од Курјачког за 120.000 динара откупило драмски текст “Принц Аслана”.

Директор Позоришта младих Михајло Несторовић каже да је на ову идеју дошао чим је чуо за Лукину причу. Младог драматурга упознао је пре две године на Стеријином позорју и већ тада су причали о сарадњи.

- Лука ми је тада понудио да његов текст “Принц Аслана” радимо као луткарску представу која би се бавила еколошком свешћу - каже Несторовић. - Увек саслушам младе људе, младе ауторе, али имајући у виду како се и колико сезона унапред праве позоришни планови и репертоари, рекао сам му да бисмо то могли да радимо тек 2024. године. Међутим, прочитавши шта му се десило, сетио сам се одмах нашег разговора. Размишљајући како је могуће да му као директор једне институције помогнем, како да му ми као колеге из Позоришта младих помогнемо, понудио сам му да откупимо његов комад “Принц Аслана” који ћемо извесно радити у предстојећем периоду. У договору са Луком, Позориште младих уплатило му је 120.000 динара и то је један део откупа текста, који ће, надам се, помоћи да што пре сакупимо новац за његово лечење.

Лука Курјачки имао је прву операцију 2015. године која је била успешна, али се тумор вратио 2018. године. Оперисан је поново, уследила је радиотерапија, после које се Лука вратио нормалном животу. Нажалост, у априлу ове године налаз је показао да је болест опет ту, а након треће операције у мају установљено је да се ради о најагресивнијем малигном тумору на мозгу – “glioblastom mutant WHO gradus IV” тумору. 

У Јапану постоји клиника која примењује иновативну терапију која се показала ефикасном против ове врсте тумора, а јапански лекари потврдили су да је Лука добар кандидат за ову врсту терапије. Луки, коме је после треће операције нарушена способност говора и писања, потребно је близу 31 милион динара да би доспео до Јапана (лечење у иностранству, терапије, специјалистички и контролни прегледи, дијагностика, путни трошкови и смештај).          

Како помоћи

Овом изузетном младом човеку може се помоћи уплатом преко Хумнитарне фондације “Буди хуман”, слањем поруке или уплатом на динарски или девизни рачун - слањем СМС поруке 1158 и пошаљемо СМС на 3030 (цена поруке је 200 динара), слањем СМС поруке из Швајцарске

1158 и пошаљемо СМС на 455 (цена поруке је 20 швајцарских франака), уплатом на динарски рачун: 160-6000001248340-05 или уплатом на девизни рачун: 160600000124855248, IBAN RS35160600000124855248

SWIFT/BIC  DBDBRSBG.

Н. Х.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести