У Дунавској 8 и 10 и на Тргу Марије Трандафил 12 сређиваће фасаде и кровове

Сређивање фасада и кровова на зградама у Дунавској 8 и 10 и на Тргу Марије Трандафил 12 коштаће готово 23,5 милиона динара с ПДВ-ом.
с
Фото: В.Фифа

Грађевинско- занатски и конзерваторско-рестаураторски радови на три објекта требало би да почну до краја године, имајући у виду да је Завод за заштиту споменика културе недавно одабрао извођаче. Реч је о зградама од посебног историјског и архитектонског значаја, а њихова обнова поверена је групи пет београдских и два новосадска предузећа, с тим што је носилац посла „Орнамент инвестинжењеринг” из Београда.

Сређивање зграде у Дунавској 8 биће завршено за три месеца и коштаће готово шест милиона динара (5.891.254), док ће обнова објекта поред трајати месец дуже, односно 120 дана, и за то ће бити издвојено око осам милиона (7.973.112). Највише новца, више од 15,5 милиона динара (15.520.410), биће издвојено за реконструкцију зграде на Тргу Марије Трандафил 12 и, како је наведено, сви предвиђени радови морају бити завршени за 240 дана.

Како се из тендерске документације може приметити, на сва три објекта биће замењени оштећени и деградирани елементи фасаде и дотрајалог малтера. Предвиђена је рестаурација и конзервација вучених малтерских профила, као и лимарска опшивања појединих фасадних елемената. Осим тога, улазне капије, конзолне светиљке, металне решетке прозора и носачи застава биће репарирани, а планирана је и рестаурација спољних прозора и врата. Кровни покривач биће реконструисан, као и димњачки и вентилациони отвори, а све фасаде обојене.

Предвиђено је обијање дотрајалог и оштећеног малтера до здраве подлоге - опеке, а ново малтерисање планирано је искључиво фабрички справљеним малтерима, који су по свом саставу, техничким карактеристикама и својствима намењени реновирању историјских објеката. Објашњено је да ће за сокле бити кор

Спецификацијом радова, обухваћена је демонтажа и израда нових олучних хоризонтала и вертикала, са свим припадајућим елементима, те израда и монтажа конусних полукружних кровних вентилационих отвора, као и опшивање димњака и солбанака прозора.

Објекте у центру и Алмашком крају Завод за заштиту споменика културе, иначе, сређује у оквиру 17. фазе обнове уличних фасада и кровова у Петроварадину и Новом Саду. Реч је о вишегодишњем пројекту обнове градитељског наслеђа, за који је већина новца обезбеђена из републичког буyета, а до сада је реконструисано више од 90 зграда и кућа. 

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести