У Шангају организована имунизација: Вакцину „Синофарм” примило 99 грађана

У Месној заједници у Шангају јуче је процес имунизације био организован од 14 до 16 часова, а за прву дозу кинеске вакцине “Синофарм” пријавило се 97 грађана.
sangaj, vakcina8
Фото: Дневник (В. Фифа)

Председник Савета месне заједнице Шангај Ненад Миљевић казао је за “Дневник” да су житељи тог места имали две недеље раније могућност да се пријаве за имунизацију, а вакцина има и за оне који нису стигли да се пријаве, али ипак желе да се заштите од коронавируса, те се до 16 сати вакцинисало 99 људи. - Организовали смо цео процес имунизације уз помоћ Града Новог Сада - каже Миљевић, додавши да је за сат времена прошло чак 45 мештана, што говори да је организација одлична, а сам процес брзо иде. 

Екипа “Дневника” разговарала је са мештанима који су чекали у реду, а неколико старијих госпођа нас је поздравило речима: “Е баш нам је драго што је ’Дневник’ дошао и код нас у Шангај да нас испрати.”

Фото: Дневник (В. Фифа)

- Пријављивала сам се три пута до сада преко е-Управе, међутим, још ме нису звали да примим прву дозу, те сам се баш обрадовала што се неко сетио да и овде постоји могућност да екипе дођу и организују вакцинални пункт - каже Драгица Андрејић. - Када сам чула да ће бити вакцинације, пријавила сам се у Месну заједницу и дошла сам данас да примим вакцину. Имала сам интересовање за “Фајзер” или “Спутњик Ве”, али је стицајем околности овде понуђена кинеска вакцина, па сад дај шта даш, само да се заштитимо од ове пошасти. Мислим да би сви требали да се вакцинишу, како због себе, тако и због својих ближњих, јер је ово прави начин.

И комшија Бранко Војводић поручује да сви који су паметни и свесни опасности треба да се вакцинишу ради заустављања ширења заразе, јер је по његовом мишљењу то исправно.

Фото: Дневник (В. Фифа)

На сајму вакцинацијаФајзеромиАстраЗенеком

На Новосадском сајму јуче је до 18 часова процес имунизације прошло 1.530 грађана, а према речима главног техничара Дома здравља “Нови Сад” Ненада Вукаса, њих 1.274 је заказаних пацијената који су се вакцинисали првом дозом “Фајзера”, док су остали суграђани долазили јер им је време за ревакцину. Такође је било и грађана који су дошли без позива и њима је обезбеђена “АстраЗенека” вакцина.

- За сада на Новосадски сајам могу доћи и људи без позива који желе да приме “АстраЗенека” вакцину, а постоји могућност да ће у петак и суботу и они имати  “Фајзер” у понуди, када видимо са колико доза ћемо до тада располагати, јер се дешава да не дођу сви заказани пацијенти, те вакцина и  остане - каже Вукас. - Данас ће кренути и мобилне лекарске екипе на терен, које ће наредних дана вакцинисати кинеским  “Синофармом” око 700 непокретних и тешко покретних пацијената. На њихове адресе ће ићи пет до осам лекарских тимова, како би што пре завршили процес имунизације на терену. 

По његовим речима, данас ће Новосадски сајам радити од 8 до 20 часова и очекују се у највећем броју заказани пацијенти по списку е - Управе, који ће добити прве дозе “Фајзера”. Такође се очекују и грађани који треба да дођу на ревакцинацију, али и они без позива који желе да приме “АстраЗенека” вакцину.

И. Ба.


- Нисам се пријављивао преко е-Управе, пре месец дана сам примио вакцину против тетануса, па сам чекао мало да прође времена, а у ових месец дана, док сам чекао, потрефило се да се баш имунизација организује у Шангају - задовољно ће наш саговорник. - Нисам размишљао уопште о томе коју вакцину треба да примим, битно је само да је примим и заштитим се.

Брачни пар Драган и Евица Новковић похвалили су нам се како их јучерашње хладно, ветровито и кишовито време није могло зауставити да дођу да се вакцинишу у Месну заједницу.

Фото: Дневник (В. Фифа)

- Није нам било тешко да се спремимо, седнемо у наш трактор и дођемо до вакциналног пункта, јер живимо мало ван села, те нам је требао превоз - каже нам Евица Новковић. - Хтела сам да примим искључиво кинеску или руску вакцину и, ето, жеља ми се испунила, јер се овде даје кинески “Синофарм”. Нисам се раније пријављивала нигде, сматрала сам да ће се овде организовати процес имунизације и сачекала сам. Мислим да је ово добро организовано и сад би већ сви требало да се одазову на процес вакцинације, не би ли више створили тај колективни имунитет и победили коронавирус. Хвала свима који су учествовали у овој организацији имунизације, пуно нам значи. 

Њен изабраник Драган Новковић нам је потврдио да је процес брзо ишао, а најбитније од свега је да приликом убода ништа није осетио. Ни он се није раније пријављивао за вакцинацију, јер није хтео да иде у град. Сада када су они ту, најмањи му је проблем да седне у свој трактор и дође да се вакцинише.

Осим у Шангају, процес имунизације је јуче био организован и на Ченеју од 17 до 19.30 сати. Данас од 9 сати се грађани вакцинишу у Руменки, а од 15 сати су лекарски тимови у Кисачу.

И. Бакмаз

 

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести