У сусрет ЕПК 2021: Обнавља се фасада Збирке стране уметности      

НОВИ САД: Након Завичајне збирке у Сремским Карловцима, још један објекат Музеја града Новог Сада предмет је обнове. Половином новембра почела је санација фасаде Збирке стране уметности у Дунавској 29, и како кажу у тој установи културе, до половине наредне године тај посао би требало да буде завршен.
zbirka strane umetnosti
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Крајњи рок за завршетак радова је 31. март, али у зависности од временских услова, што значи ако не буде екстремно ниских температура и самим тим технолошки процес градње не буде угрожен, може се очекивати  и знатно ранији крај обнове, каже директорка Музеја града Новог Сада Весна Јовичић.

Како је даље казала, на том здању, осим фасаде, биће саниран и део крова,  чиме ће бити решен вишегодишњи проблем који тај репрезентативни депанданс Музеја града има.

По речима директорке Јовичић, вредност радова на Збирци стране уметности је 1,5 милион динара.

Новац за радове обезбеђен је из градског буџета, а изводи их фирма „Орнамент инвестинжењеринг” д. о. о. из Београда.

„Орнамент инвестинжењеринг” од октобра санира и фасаду музејског депанданса у Сремским Карловцима.

Како Весна Јовичић напомиње, на тој некадашњој резиденцији баронске породице Рајачић до сада је уређена улична фасада, на којој је претходно обијен слој дотрајалог малтера, нанет нови, изглетован и цела зграда с предње стране окречена.

Фасадерски радови су у највећој мери завршени и на дворишној страни зграде. Осим фасаде, на том објекту предвиђена је и санација и хидроизолација терасе, али ће, по свему судећи, због временских прилика тај део посла бити урађен на пролеће.

На списку за обнову су и централна зграда Музеја града на Тврђави и Спомен-збирка Јована Јовановића Змаја у Сремској Каменици.

На централној згради – Топовњачи претходних година у више наврата предузимани су одређени радови. Међу најзначајније свакако спада уређење Атријума 2015. године.

Како истиче директорка Јовичић, у наредном периоду може се очекивати да буде покренуто решавање и других проблема на тој згради.

Она напомиње да је за Змајев музеј у Каменици предвиђена и већа сума за радове него претходне године.

Уређење музејских здања обавља се у склопу дочека 2021. године, када ће Нови Сад носити титулу Европске престнице културе.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.1793
Најновије вести