УВ ЗРАЧЕЊЕ И КРИТИЧНЕ ТАЧКЕ У НОВОМ САДУ Не види се, али га кожа памти

Ближи нам се пролеће и лепше време, сунца је све више, али морамо бити пажљиви јер пријатне температуре и сунчева светлост које нам следе у наредним месецима са собом доносе опасност звану УВ зрачење.
a
Фото: Dnevnik.rs / Pixabay.com

За разлику од сунчеве светлости и топлоте коју можете видети и осетити на кожи, такав случај није са овим зрачењем. Када осетимо његове последице – касно је, јер су оштећења већ настала, попут опекотина и црвенила. Претерано излагање сунцу одговорно је и за једно од тежих обољења – рак коже. Зато се треба штитити на адекватан начин ношењем одговарајуће одеће дугих рукава, ношењем шешира, сунчаних наочара и заштитних крема, али и не излагати се сунцу у дужим интервалима.

Ситуацију која се тиче УВ зрачења у Новом Саду можете пратити на сајту Департмана за физику Природно-математичког факултета (www.pmf.uns.ac.rs), који ове податке објављује у реалном времену.

– УВ зрачење је одређени део спектра који стиже са сунца, а који је штетан за човека – каже за „Дневник” Зорица Подрашчанин са Департмана за физику новосадског ПМФ-а, додајући да мерење овог индекса ПМФ спроводи од 2003. године.

Фото: Dnevnik.rs

Према њеним речима, најбезбеднији смо током новембра, децембра и јануара, када су вредности најниже, а које почињу да расту већ крајем фебруара. Међутим, и током „безбедних” месеци оштећења се могу догодити уколико дуго боравимо на сунцу или уколико има снега који га рефлектује. Индекс се повећава и са надморском висином.

– Већ крајем маја почињу веће вредности, док су највеће крајем јуна, када прелазе ниво 9 и задржавају се око тог нивоа током читавог лета – додаје Подрашчанин. – Нарочито током лета треба избегавати отворене просторе са недостатком хлада. Ове критичне тачке у Новом Саду су отворене површине, попут Трга слободе, Позоришног трга, кеја, булевара и широких улица у којима нема одговарајућег заклона.

Фото: Dnevnik.rs

Нарочито током лета треба избегавати отворене просторе са недостатком хлада. Ове критичне тачке у Новом Саду су отворене површине, попут Трга слободе, Позоришног трга, кеја, булевара и широких улица у којима нема одговарајућег заклона

Новосађани лети бирају „Штранд” и купање у Дунаву како би се расхладили од врућина. Постоји уверење да кроз воду не допире УВ зрачење, те да смо током купања безбедни, али то није баш тако.

– Вода рефлектује део зрачења, што значи да је оно на води веће. Такође, продире и у воду, тако да, када пливате, нећете бити заштићени од сунца – истиче наша саговорница.

Фото: Dnevnik.rs

Постоје три врсте УВ зрачења: УВА, УВБ и УВЦ, које се разликују по штетности. УВЦ зрачење припада најкраћем делу спектра, најштетније је и апсорбује га озон. У случају да стигне до земље, не би било живота. УВБ област изазива оштећења коже, док УВА има највеће таласне дужине и најмање је штетно, али дуготрајно излагање такође није препоручљиво.

А. Мандић

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести