ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ О ПРЕЛАСКУ НА ЦИРКУЛАРНУ ЕКОНОМИЈУ Отпад од хране није добро решен

У Србији тренутно не постоји законски оквир који би се односио на системско праћење количине и састава отпада од хране, истакла је чланица Градског већа Мира Раденовић Бојић на јучерашњој завршној конференцији пројекта „Унапређење циркуларне економије Града” који је реализован у претходне две године, а тиче се преласка на циркуларну економију и одрживо управљање отпадом од хране.
a
Фото: Град Нови Сад

У оквиру пројекта урађена су истраживање у Новом Саду, Суботици, Бачкој Паланци и Нишу, чиме је указано на проблем бацања хране и жељу за унапређењем управљања био-отпадом.

Проф. др Бојан Батинић са Факултета техничких наука објаснио је да отпад од хране није адекватно решен и да у најчешће завршава на несанитарним депонијама и оптерећује животну средину. Додаје и да су кроз пројекат настојали да смање то оптерећење, како би се храна искористила као ресурс.

Иначе, пројекат је суфинансирала Европска унија у оквиру Еразмус+ програма, а реализовао га је Град Нови Сад у партнерству са Националним техничким универзитетом из Атине, путем Градске управе за заштиту животне средине.

Н. Ш.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести