Административни одбор одобрио максималан број запослених

БЕОГРАД: Административни одбор Скупштине Србије усвојио је предлоге о максималном броју запослених у више државних организација и независних тела, а током седнице највише се полемисало о раду Регулатног тела за електронске медије (РЕМ).
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Председник Администативног одбора Александар Мартиновић рекао је да су сви органи доставили своје предлоге на разматрање и да је уочено да већина њих има мањи број запослених него што је то предвиђено систематизацијама.

Он је предложио да критеријум за утврђивање максималног броја запослених буде обезбеђеност финансијских средстава за исплату плата.

Иначе, Административни одбор је усвојио максималан број запослених у Комисији за заштиту конкуренције, код Заштитника грађана, Повереника за заштиту равноправности, Фискалном савету, Агенцији за борбу против корупције, Комисији за заштиту права у поступцима јавних набавки, Комисији за хартије од вредности, РЕМ-у, затим Поверенику за информације од јавног значаја, Агенцији за енергетику, Народној скупштини и Државној ревизорској институцији.

Оливера Зекић из РЕМ-а рекла је да то тело тренутно има 82 извршиоца, а да је предвиђен максималан број запослених 105. 

Посланица ДС Александра Јерков питала је Зекићеву, шта тачно раде запослени у РЕМ-у и да ли је том телу потребно појачање броја запослених у служби за надзор и анализу емитера.

“Да ли сте ви у РЕМ-у задовољни начином надзора и анализом емитера…”, упитала је Јерков и додала да су медији препуни говора мржње, злоупотреба и оптужби које се забрањене законом.

Истичући да у РЕМ-у има петоро запослених који се баве односима са јавношћу, Јерков је упитала да ли они служе за то да нађу изговоре због чега РЕМ није у могућности да реагује и изрекне казне емитерима.

Она је оценила да је РЕМ био веома ажуран када је СББ ставио Н1 на прво место у кабловском систему, односно на листи канала, а да с друге стране није имао став када је један од председничиких кандидата био заступљенији 49 пута у односу на све друге кандидате заједно.

“То је политичка прича како РЕМ ништа не ради и како су силни грађани незадовољни. Је л'' ви то нама хоћете да ускратите право да имамо службенике за односе са јавношћу, па да ангажујемо неку агенцију”, упитала је чланица Савета РЕМ-а Оливера Зекић посланицу ДС-а.

Она је истакла да је РЕМ на ситуацију са Н1 реговао због тога што се кршио закон будући да то независно тело логички одређује како се нумеришу канали, а СББ је, каже, то урадио ван закона.

Она је одговорила и да РЕМ нема право да каже да ли задовољан или није начином надзора емитера и да ће то квалификовати они којима то тело одговара у скупштини.

Институција Заштитника грађана предложила је да максималан број запослених буде - 106, Повереника за заштиту равноправности - 50, Фискални савет - 17, Агенција за енергетику - 5, Комисија за заштиту конкуренције -52…

На седници је вођена обједињена расправа за свих 14 тачака, а због тога је негодовала једино посланица ДЈБ Бранка Стаменковић јер је, каже, због тога имала мање времена за дискусију.

“Како мислите да овако важну материју као што је одобрење максималног броја запослених збрчакмо у десет минута за 12 независних тела над којима скупштина има ингеренцију. Превазишли сте сами себе, ја сам запањена”, рекла је она.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести