Адвокат: Оптужница против Тачија данас или до краја јануара

ПРИШТИНА: Косовски адвокат Куштрим Паљуши изјавио је да оптужница Специјалног суда у Хагу против косовског председника Хашима Тачија и других осумњичених може бити потврђена и обелодањена данас или најкасније до краја јануара 2021. године.
Hašim Tači Foto Tanjug/S.Radovanović
Фото: Foto Tanjug/S.Radovanović,

Он каже да не верује да ће оптужница бити саопштена пре појављивања оптужених пред судијом, с обзиром на то да, како оцењује, то може да изазове незадовољство међу албанским грађанима Косова, који ионако оспоравају рад Специјализованог тужилаштва и Суда у Хагу.

Рок до јануара 2021. може бити пролонгиран у случају да је претресни судија затражио додатне документе или доказе након подизања оптужнице, рекао је Паљуши за Косово онлајн.

Подсетио је да је Канцеларија специјалног тужиоца с Тачијем разговарала у јулу 2020. године или отприлике три месеца након подизања оптужнице, што је по његовом мишљењу показатељ да је претпретресни судија тражио од тужиоца да достави додатне документе, односно изјаву оптуженог.

Чак и ако се оптужница потврди, тужилац може да тражи, а претпретресни судија да наложи да се оптужница не објави привремено. То се, према правилу 88 (2) Пословника о поступку и доказима пред Специјализаваним тужилаштвом, може учинити из безбедносних разлога, да би се спречило евентуално бекство оптуженог или да би се избегли било који други видови ремећења у поступку или социјални немири, објашњава Паљуши.

Према речима Паљушија, права оптужених неће бити повређена ако оптужница не буде објављена, они ће након потврђивања оптужнице, примити оптужницу као и сав пратећи материјал на језику који разумеју.

Он додаје да пре уручивања оптужнице, претпретресни судија може позвати оптужене да се појаве пред судију или наложити њихово хапшење и притвор.

Оптужене особе ће се појавити пред претпретресним судијом и у року од 30 дана изјасниће се да ли признају кривицу или не. Ако не, процедурални календар ће бити постављен за даље радње и поступке, као што је оспоравање оптужнице или било какве жалбе на њих, закључује адвокат Паљуши.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести