Петковић: Уместо о ЗСО, Тачи Лајчаку изнео списак жеља

Он је навео да је Тачи требало да информише Лајчака када ће омогућити формирање ЗСО, уместо што му је изнео списак маштарија о "међусобном признању" и чланству самопроглашеног Косова у УН.
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

БЕОГРАД:  За дијалог Београда и Приштине би било корисније да је Хашим Тачи специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака информисао када ће омогућити формирање Заједнице српских општина, уместо што му је изнео списак жеља, каже директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Он је навео да је Тачи требало да информише Лајчака када ће омогућити формирање ЗСО, уместо што му је изнео списак маштарија о "међусобном признању" и чланству самопроглашеног Косова у УН.

Како је саопштила Канцеларија за КиМ, Петковић је рекао да кандидовање тема које нису у сфери реалног неће помоћи да се дијалог помери са мртве тачке.

"Једини начин да процес нормализације односа буде настављен, не само формално већ и суштински, јесте да Приштина испуни своје обавезе преузете пре седам и по година и коначно престане да опструира формирање ЗСО", навео је Петковић.

Будући да Лајчак после разговора није учествовао у Тачијевом "пропагандном програму", каже Петковић, остали смо ускраћени за информацију како ЕУ реагује на чињеницу да Приштини ништа не значе ни потписи на споразуме нити дата реч, али веома брзо ћемо то сазнати.

Поручио је да Београд остаје искрено и недвосмислено опредељен за дијалог, али и да продуктивног дијалога не може бити са нечасним и некредибилним саговорницима.

"Сигуран сам да ћемо наићи на разумевање наших европских партнера. Приштина мора да омогући формирање ЗСО са свим оним надлежностима које јој припадају по бриселским договорима", каже Петковић.

Напоменуо је да, осим што ни ми ни представници ЕУ немамо времена за хирове Приштине, ни српски народ на Косову и Метохији нема више воље ни снаге да трпи занемаривање и ниподаштавање од албанских политичких структура.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести