Петковић: 2.727 дана без ЗСО, Приштина пљунула на ЕУ

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је данас да је пред Мирославом Лајчаком тежак посао, јер, како каже, Приштина јасно ставља до знања да не жели да испуни договорено и да јој не треба компромис са Београдом.
Танјуг/Раде Прелић/Петар Петковић
Фото: Танјуг/Раде Прелић/Петар Петковић

Петковић подсећа да ни после 2.727 дана од преузимања обавеза из Бриселског споразума није успостављена Заједница српских општина (ЗСО), а да је Србија испунила све што је договорено из тог споразума.

''Свима је јасно да без Београда нема решења и зато је важно да наставимо да разговарамо. То да Приштина не успоставља ЗСО, да на Уставном суду поништавају 22 од 23 принципа и остављају "љуштуру", која је мање од невладине организације, тако нико не може да се понаша са Србијом и српским народом'', нагласио је Петковић.

"Ако све оно што се договоримо, треба после да буде поништено у Приштини, тиме је Приштина пљунула на саму ЕУ, која је одговорна за спровођење свега што је договорено", рекао је Петковић после састанка са политичким представницима Срба са КиМ, којем је присуствао и доскорашњи директор Канцеларије Марко Ђурић.

Петковић је казао да је у интересу Београда да преговара са Приштином ''колико год да је тешко'' и да на тај начин брани српски народ на КиМ, као и да чини све да га заштити и обезбеди му будућност у јужној покрајини.

"Зато Албанци неће дијалог. Хоти каже зашто да преговарају кад сваким новим даном у Бриселу постоји могућност да се дође до компромиса. Он јасно каже да њима компромис не треба'', навео је Петковић.

Додао је да се нада ''здравом разуму'' и да ће Приштина схватити да само у разговору са Београдом може доћи до решавања косовског чвора и уз постизање компромисног решења.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести