Петковић и Ђурић са Србима са КиМ

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и доскорашњи директор Марко Ђурић састали су се данас у Београду са политичким представницима Срба са Косова и Метохије.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković Foto: Tanjug/video
Фото: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић Фото: Танјуг/видео

Састанку, између осталих, присуствују председник Српске листе Горан Ракић, потпредседник СЛ Игор Симић, Иван Тодосијевић...

Ђурић је раније данас, најављујући састанак, рекао да Приштина улаже огромне напоре да суспендује дијалог и да суштински не жели било какве резултате, те да ће данас у разговору са Србима са КиМ разматрати одговор српске стране."Одлуке смо увек доносили заједнички, сложно, у договору са председником Србије Александром Вучићем", рекао је Ђурић.

За најновију изјаву премијера привремених приштинских институција Авдулаха Хотија да Приштина неће прихватити додатне преговоре о успостављању ЗСО, Ђурић је узвратио Бриселским споразумом из априла 2013. године, у којем је ЗСО прва тачка и упитао Приштину шта жели и какву неодговорну поруку саље.

"Моје питање за Хотија и друге сепаратистичке лидере у Приштини - схватамо да не желите дијалог, сваког дана то показујете унижавајући сопстевени потпис, нешто за шта је ЕУ гарант. Не желите дијалог, шта желите, какву неодговорну поруку шаљете сопстевном становништву и међународној заједници, шаљући сигнал да не желите нормализацију односа", упитао је Ђурић.

Ђурић: И са будуће позиције радићу за српске интересе на КиМ

Досадашњи директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да ће и са будуће позиције, амбасадора Србије у САД, наставити да ради на очувању српских интереса свуда где наш народ живи, а посебно на КиМ.

Ђурић је истакао да нема сумње да су пред Београдом тешка времена када је реч о решавању косовског питања, а нарочито што, наводи, Приштина покушава на све начине да уништи дијалог и избегне оснивање Заједнице српских општина.

Истиче да Приштина на тај начин само "закопава" покушаје да се односи између Београда и Приштине нормализују.

Новоименованом директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу поручио је да ће "наследити" Српску листу, 10 српских градоначелника, 10 посланика који, како каже, говоре "једним државним српским гласом", 2.470 породица које су захвалне за решено стамбено питање, реновиране школе, болнице, али ће, истиче, наследити и многа нерешена питања.

Истакао је да ће та нерешена питања захтевати његову помоћ и велику пажњу, али ће, каже Ђурић, Петковић наследити и пријатеље на КиМ који ће му помоћи да та питања решавају заједно.

Позвао је Србе са КиМ да подрже Петковића на новој функцији и додао да је он пет година део тима Канцеларије за КиМ и српски родољуб који разуме све проблеме народа на КиМ.

"Петковић је показао да није лењ и да је у стању да оде до најудаљеније српске енклаве где постоји проблем, да сагледа проблем, да га реши и да кроз институције прати решавање проблема", рекао је Ђурић.

Он се на састанку у Београду поздравио са политичким представницима Срба са КиМ и додао да су то људи са којима је, каже, осам година дело велику борбу за очување интреса српског народа у јужној покрајини.

Поручио је да ће то чинити и даље, са нове позиције, јер за њега, каже, сваки наш човек на КиМ није обичан, већ драгоцен.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести