Ауто-пут Београд – Зрењанин – Нови Сад добија просторни план

Влада Србије донела је одлуку о изради просторног плана подручја посебне намене коридора ауто-пута Београд – Зрењанин – Нови Сад, објављено је у „Службеном гласнику“ крајем прошле недеље.
Plan za auto-put Beograd – Zrenjanin – Novi Sad Foto: Tanjug/Vlada Srbije
Фото: План за ауто-пут Београд – Зрењанин – Нови Сад Фото: Танјуг/Влада Србије

Рок за израду Нацрта просторног плана је 12 месеци, новац за његову израду обезбеђује „China Shandong International Economic and Tehnical Coorporation Group“, а носилац израде је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Поменутом одлуком наставља се процедура обезбеђивања документације за изградњу нове саобраћајнице која је позната као „Војвођанско П”, а која је од првоботно планиране брзе саобраћајнице на крају предвиђена као ауто-пут.

Како се наводи у одлуци Републичке владе, оквирна граница просторног плана обухвата делове територија градова Београд, Панчево, Зрењанин и Нови Сад, као и општина Опово, Ковачица и Жабаљ, док ће коначна граница обухвата просторног плана бити дефинисана Нацртом просторног плана.

Како се наводи у одлуци Републичке владе, оквирна граница просторног плана обухвата делове територија градова Београд, Панчево, Зрењанин и Нови Сад, као и општина Опово, Ковачица и Жабаљ

Одлука о изради просторног плана практично је наставак процедуре која је започета 22. јануара ове године, када је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, потписала с директором кинеске компаније „Шандонг“ Џанг Ђенчаом Меморандум о разумевању о изради планске и техничке документације за пројекат изградње ауто-пута.

Фото: Правац Нови Сад – Зрењанин заправо ће бити проширење постојећег путног правца  Фото: Дневник.рс/Ф. Бакић  


Петље, мостови, надвожњак...

На траси новог ауто-пута од петље „Борча“ до петље „Нови Сад – Исток“, градиће се 12 петљи, два моста преко Тамиша, један преко Тисе и надвожњак преко железничке пруге код Перлеза.

Петље су предвиђене у чворовима Овча, Сефкерин, Ковачица, Орловат, Ечка, Арадац, Жабаљ, Каћ и Нови Сад – Исток, а Зрењанин ће имати три излаза на ауто-пут, у чворовима Зрењанин – Исток, Зрењанин – Север и Зрењанин – Запад. Дужина ауто-пута од петље „Борча“ до крајње тачке на обилазници око Зрењанина биће 58 километара, а од Зрењанина до Новог Сада 45. Пролазиће територијама општина Београд – Палилула, Опово, Ковачица, Жабаљ и градова Панчево, Зрењанин и Нови Сад.


Тада је речено да ће ауто-пут Београд (Борча) – Зрењанин – Нови Сад бити дуг 113 километара и на њему ће бити саграђени 12 петљи, три моста и надвожњак преко железничке пруге, а процењена вредност изградње је 600 милиона евра.

– О том ауто-путу се много говорило претходних година, ми ћемо најпре уредити планску и техничку документацију за деоницу дугу близу 110 километара, а упоредо ћемо с Министарством финансија радити на обезбеђивању финансијских ресурса и потом потписати и комерцијални уговор – рекла је том приликом Зорана Михајловић.

Фото: Представљање плана за ауто-пут Београд – Зрењанин – Нови Сад  Фото: Танјуг/Влада Србије

Правац Нови Сад – Зрењанин заправо ће бити проширење постојећег путног правца, који ће добити додатне саобраћајне траке, па би у сваком смеру требало да буду три траке, од којих је једна зауставна

Правац Нови Сад – Зрењанин заправо ће бити проширење постојећег путног правца, који ће добити додатне саобраћајне траке, па би у сваком смеру требало да буду три траке, од којих је једна зауставна. Посебни значај нова саобраћајница требало би да има за привреду градова и општина кроз које пролази јер ће ауто-пут бити и један од адута локалних самоуправа за привлачење инвестиција.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести