Брнабић Хејлу: Платформа - још један потез Приштине против дијалога

БЕОГРАД:  Подсекретар за политичка питања Стејт департмента Дејвид Хејл изјавио је данас, у разговору са председицом Владе Аном Брнабић, да ће САД наставити да инсистирају на укидању такси које је Приштина увела на робу из централне Србије, како би се отворио пут за наставак дијалога о нормализацији односа.
Hejl i Brnabić Foto: Tanjug/video
Фото: Хејл и Брнабић Фото: Танјуг/видео

Он је захвалио Београду на непредузимању реципрочних мера и пренео да се САД надају да ће споразум Срба и Албанаца бити постигнут, како би се осигурала стабилност у региону и омогућио бржи економски развој, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.Такав договор, према речима Хејла, мора бити прихватљив и за Београд и за Приштину.

Ана Брнабић је захвалила америчком званичнику на подршци и истакла да Србија жели даље унапређење односа са САД на свим нивоима.Она је нагласила да је усвојена платформа последњи у низу потеза Приштине који недосмислено указује да тамошњи политички лидери раде све да би опструисали постизање договора Срба и Албанаца.

"Неспровођење Бриселског споразума, увођење такси од 100 одсто на производе из централне Србије и БиХ, формирање војске тзв. Косова и усвајање платформе су потези који имају исти циљ, а то је прекид дијалога Београда и Приштине и радикализација односа", рекла је Брнабић и додала да је Београд кроз одговорну политику показао да је чврсто при ставу да је дијалог једини инструмент за постизање компромисног решења и дугорочне нормализације односа Срба и Албанаца.

"Ми смо увек опредељени за мир и дијалог, али Приштина и сви наши партнери морају да знају да постоје црвене линије преко којих никада нећемо прећи", казала је Брнабић и додала да се "рационално понашање Београда не сме тумачити као слабост, него као посвећеност проналажењу компромиса".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести