Брнабић и Хан: ЕУ подржава Србију у реформи правосуђа

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић изразила је данас, у разговору са комесаром ЕУ за европску суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, задовољство због потписивања Споразума за спровођење Акционог ИПА програма за Србију, који ће подржати реформу владавине права и помоћи оснаживање српске државе управе.
Han i Brnabic/Fonet
Фото: FoNet

У саопштењу на сајту Владе Србије наводи се да је на састанку, којем је присуствовала и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, истакнуто је да је циљ Споразума подршка институцијама правосуђа у Србији, Министарству правде, судству и државном тужиоцу, како би били што ефикаснији и транспарентнији.

Наводи се да је председница Владе оценила и да ће након усаглашавања Нацрта уставних амандмана у области правосуђа са препорукама Венецијанске комисије, Србија добити документ који ће у потпуности бити у складу са европским стандардима и праксом, а чији циљ је јачање независности и одговорности правосуђа.

Брнабићева је још једном подсетила на то да је Венецијанска комисија препознала кључна решења за Србију у циљу јачања независног и непристрасног судства.

Хан је нагласио да Европска унија подржава Србију у спровођењу реформи у области правосуђа, и додао да напредак у владавини права одлучује и о брзини приступања Србије Унији.

У саопштењу се наводи да је на састанку разговарано и о предстојећем Самиту о Западном Балкану који се одржава 10. јула у Лондону, у оквиру "Берлинског процеса".

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести