Брнабић: Ми смо за помирење са Албанцима, али немамо саговорника

СКОПЉЕ: Србија је за помирење са Албанцима, али са друге стране немамо саговорника, поручила је премијерка Ана Брнабић и оценила да на "овим територијама" није могуће повући етничке границе. 
Ana Brnabić  Foto Tanjug/ vlada Republike Srbije/ S.  Miljevic
Фото: Ана Брнабић Фото Танјуг/ Влада Републике Србије/ С Миљевић

"Ми не покушавамо да правимо етнички чисте границе, управо супротно. Александар Вучић док је био на челу владе отворио је питање помирање Срба и Албанаца. То је историјски тренутак и шанса која је отворена", рекла је Брнабић на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Северне Македоније Зораном Заевим. 

Она је поручила да ће цена коју ћемо платити бити велика ако се сада не узмемо у памет и уколико немамо политичку храброст и политичку визију. 

Каже да је лако давати популистичке изјаве, али и пита да ли је то то прави начин деловања за будућност. 

"Порука овог догађаја је сарадња, а не баријера, будућност, а не прошлост, другачији регион у коме неће бити граничних прелаза, царина, баријера које гуше грађане и привреду.  Показали смо да може другачије и да тако треба наставити да се ради у региону", рекла је Брнабић која је са Заевим озваничила почетка рада интегрисаног граничног прелаза Прешево - Табановце. 

Заев је рекао да је познато колико су тешки преговори и поручио да да треба наћи решење јер млади од политичара траже дигитализацију, европеизацију и просперитет. 

"Верујем да је право време да се историјски постигне помирење између Срба и Албанаца. Македонци и Грци су се помирили, Бугари и ми смо се помирили, треба и други то да учине, ми смо европејци и морамо то да покажемо", рекао је Заев. 

Нагласио је да лидерима треба пружити шансу да нађу решење, јер то није добро само за земље, већ за цео регион. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести