Читаку тражи подршку за чланство Косова у Интерполу

ЊУЈОРК: Косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку позвала је данас међународну заједницу да подржи чланство Косова у Интерполу тврдећи да они који опструирају пријем Приштине индиректно помажу организованом криминалу. 
Flojora Čitaku SB UN Foto: FoNet
Фото: Фонет/АП

"Не може се очекивати да се Косово ефикасно бори против међународног криминала ако није члан Интерпола, Косово не може и не треба да буде црна рупа у Европи", рекла је она на седници Савета безбедности УН о ситуацији на Косову.

Читаку тврди да косовска полиција испуњава све критеријуме да постане кредибилан партнер у борби против међународног криминала, "Очигледно је да од држања Косова ван Интерпола корист имају само криминалци, наркокартели и терористи. Запитајте се да ли желите да будете на тој листи?", каже Читаку.

Исти принцип, додала је, важи и за успостављање косовских оружаних снага. Косово, тврди, не прави војску да би претило или напало неког, већ мења мандат безбедносних снага да би, како каже, "оне могле да дају допринос регионалној и глобалној безбедности у пуном обиму".

"Нико сем грађана Косова нема право вета на успостављање косовске војске. То је питање суверене одлуке коју ће Косово донети ускоро. То није нешто о чему ћемо икад разговарати са Србијом, и то није супротна резолуцији 1244", рекла је Читаку.

Поновила је као и на ранијим седницама оптужбе на рачун Србије, а оптужила је и Београд за неиспуњавање својих обавеза из Бриселског споразума.Према њеним речима, Србија крши ЦЕФТА спразум дампингом својих производа због чега је, наводи, увођење 10 процента пореза од стране Приштине било неизбежно, економски и политичка разумна мера.

Додала је да је дијалог са Београдом једини пут напред, али да он није о праву Косова на постојање, већ искључиво о "помирењу и узајамном признању". Она је такође позвала Савет безбедности да прореди седнице наводећи да ресурси УН могу боље да се искористе.

Читаку је такође захвалила карипским земљама које су, како је навела, поново потврдиле подршку Косову.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести