Дачић: Протестоваћу на СБ УН због одлуке Приштине о војсци

БЕОГРАД: Шеф српске дипломатије Ивица Дачић протестоваће сутра у Њујорку на Савету безбедносту УН због одлуке Приштине да формира косовску војску.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug

Дачић је то потврдио за Спутњик непосредно пред одлазак на седницу Савета безбедности Уједињених нација, на којој ће бити разматран извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Унмика на КиМ."Јасно и аргументовано ћу предочити највећим светским силама да је формирање такозване војске Косова, односно, паравојске, противно Резолуцији 1244, коју је и усвојио Савет безбедности“, рекао је министар иностраних послова.

Дачић ће, како је рекао, представити чланицама СБ УН и све једностране одлуке Приштине које су потпуно закочиле дијалог у Бриселу.

"Приштина је прекршила и споразум ЦЕФТА, подижући порезе на робу из Србије, лобирају за чланство у Интерполу, иако није држава-чланица Уједињених нација. Сви аргументи су на страни Београда који је испунио све своје преузете обавезе. У потпуности поштујемо Резолуцију 1244, али и дијалог који водимо у Бриселу", казао је шеф српске дипломатије.

Дачиц подсећа да је ово седница СБ УН на којој ће се расправљати о ситуацији на Косову, на иницијативу Кине која је 1. новембра преузела председавање.

Претходна седница о Косову одржана је 18. маја ове године, а шестомесечна пауза је настала због противљења Велике Британије, САД и Француске да се та тема ставља на дневни ред свака три месеца, што је била пракса у последњих 19 година.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести