Дачић: Позитивно што Меркел жели да буде упућена у дијалог

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић позитивно је данас оценио жељу немачке канцеларке Ангеле Меркел да у Паризу разговара с председником Србије Александром Вучићем и да буде упозната с током дијалога између Београда и Приштине.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug

"Не знам шта су разговарали, зато што нисам био присутан, али, генерално, то је жеља канцеларке Меркел да буде упозната с током дијалога и то оцењујем позитивно", рекао је Дачић.

Одговарајући на питање новинара, он је рекао да не сматра да је то било какав притисак.

Дачић је новинарима после полагања венаца на Француском гробљу у Београду поводом Дана примирја у Првом светском рату рекао и да ће следеће седмице бити речи о Косову и Метохији на седници Савета УН којој ће и он присуствовати.

"Ми ћемо бити конструктивни. Желимо да се дијалог настави, и да се мирно решавају сви проблеми", навео је Дачић.

 Оценио је да су сви разговори на високом нивоу, попут данашњег састанка председника Вучића с канцеларком Меркел, или са француским председником Емануелом Макроном који ће ускоро посетити Србију, али и с руским председником Владимиром Путином у јануару, веома значајни.

Истиче да такви разговори нису значајни само за Србију, већ и за читав регион, односно за покушај да се дође до мирног решења.

Он је додао да је велико питање када ће дијалог бити настављен, јер, како каже, треба прво решити спољна питања, попут актуелног проблема у вези с таксама за увоз робе из Србије на Косово.

"Очигледно је да кад год постоји било каква шанса да се иде корак напред, они (Приштина) увек имају неке инциденте или одлуке које нас враћају уназад. И обично се дешава да једна грана власти ради једно, а друга друго. Сад је (председник Косова Хашим) Тачи рекао да не подржава увођење таксе на робу из Србије, тако су говорили и о ЗСО, али последица тога је да се не реализује ништа што се договори у Бриселу", каже Дачић.

Поручује да за успешан крај дијалога Приштини треба да се стави до знања да не сме да игра двоструке игре и да треба да буде посвећена дијалогу.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести