Цвијановић: У Црној Гори обесмишљена политика којом управља мржња

БАЊАЛУКА: Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је добро што у Црној Гори нису успели покушаји да се осујети један тако свечани и узвишени чин какав је устоличење митрополита црногорско-приморског.
s
Фото: Youtube Printscreen

"Добро је и то што није обесмишљена вера, већ само политика којом управља мржња", истакла је Цвијановић у интервјуу Срни, пренела је РТРС.

На питање да прокоментарише немиле сцене које су виђене на Цетињу, а у којима су учествовали противници устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, Цвијановић је рекла да верује да то сигурно свако нормалан жели што пре да заборави.

"Али, нисмо наивни и знамо да оваква негативна кретања увек остављају дубоке ожиљке и да ће бити потребно много и политичког и институционалног, па коначно и верског или међурелигијског напора да се смире страсти и да Црна Гора напредује, као што желимо и за све земље нашег региона", поручила је председница Републике Српске.

Упитана да прокоментарише изјаве Бакира Изетбеговића у којима је упутио низ увреда на рачун СПЦ, црквених великодостојника и верника, Цвијановић је рекла да је то само још један доказ његовог радикализма и екстремизма.

"Од човека који Србе назива ''лошим народом'', српске политичаре ''геноцидашима'', а онда напада и вређа СПЦ, не можете очекивати ни суживот ни да гради заједничку државу. Искрено, ми то и не очекујемо, као што и они не треба да очекују да Срби, па и Хрвати прихвате да се под плаштом неке кобајаги функционалности од БиХ прави муслиманска држава. То је реалност", констатовала је Цвијановић.

Оно што је прилично дегутантно, рекла је председница Републике Српске, јесте та потреба политичког Сарајева да се иначе сврстава на неку страну кад је реч о другим државама.

"Тако то они раде и кад је реч о политикама и политичарима у Србији, Хрватској, у Црној Гори. Чим је неко имало реалан по питању БиХ и сети се да тамо живе и неки други, осим Бошњака, и каже нешто што није по вољи бошњачким политичарима, они се одмах окоме и држе им лекције. Не мислим да ће од тога профитирати, али зато мислим да ће бити све више оних који ће почети проблеме да називају правим именом", указала је Цвијановић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести