Дачић: Не очекујем од ЕУ да призна грешку за КиМ

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да не очекује од земаља Европске уније да, после догађаја у Каталонији, кажу да су погрешили се тиче Косова.
dacic konferencija2, tanjug dragan kujundzic
Фото: Ивица Дачић, фото: Танјуг (Драган Кујунџић)

"Мислим да је то нереално очекивање. Они када греше грешиће до краја. Онда би морали да пљуну сами на себе. Они су нас бомбардовали због Косова. То може (Доналд) Трамп да каже за бившу америчку политику, може да каже неко ново руководстрво неке државе. Међутим, обиће се све њима о главу", категоричан је Дачић.

Жао ми је што је данас реч о Шпанији, јер је то пријатељска земља са Србијом, која није признала независност Косова, изјавио је он за РТС.

Према његовим речима, признавањем једностраног проглашења независности Косова отворена је "Пандорина кутија" и десило се оно што смо упозоравали да ће се десити, и неће се зауставити на Каталонији, пошто таквих сепаратистичких покушаја има још у Европи.

"Отворена је Пандорина кутија. На примеру Косова је речено: могући су једнострани потези и онда ћете зависити од наклоности великих сила", нагласио је Дачић.

Он каже да му сметају двоструки аршини међународне заједнице, али то, како је рекао, неће променити став Србије која је за очување територијалног интегритета Шпаније.

"Многе земље имају другачије ставове када је реч о њиховим проблемима, када тај проблем дође у њихово двориште у односу на оно што се десило на Косову и Метохији. Косово не може да буде издвојен и специфичан случај", рекао је шеф српске дипломатије.


Милан Тепић је за хрватске званичнике морална громада

Дачић je додао да је реакција хрватских званичника на подизање споменика Милану Тепићу још један пример "лудила" и "антисрпске хистерије", додавши да је за њих Тепић морална громада.

"Очигледно је да су хрватски званичници оболели од неизлечиве болести, а то је антисрпска хистерија. Она није само у предизборним кампањама", нагласио је Дачић.

Он каже да му није јасно због чега реагује Хрватска, чије руководство велича усташки покрет, који подижу споменик терористи Миру Баришићу и табле са усташким поздравом "За дом спремни".

"Званичници те земље протестују због подизања споменика Милану Тепићи, официру ЈНА, који је живот дао за своју земљу, који се заклео да ће бранити свој гарнизон и своје војнике у то време од нелегалне формације Хрватске. За њих је он морална громада", закључио је Дачић.


Коментаришући то што није било реакције Европске комисије на поступање шпанске полиције, он је рекао да, када су њихови интереси у питању и када политички нешто одлуче, они увек нађу начин да то оправдају. 

Упитан за графите који су осванули у Војводини којим се српска северна покрајина покреди са Каталонијом, и чињеницу да је Ненад Чанак био у Каталонији током референдума, Дачић је рекао да то још једна потврда да није само у Бриселу накарадна политика, већ да је има и међу представницима у Србији.

"Када Република Српска најави могући референдум, онда је то антиевропско, антисрпско понашање. Ја нисам приметио нека иду у Бањалуку да подржавају референдум Срба у БиХ. Како ће објаснити после Каталоније Србима у БиХ да не треба да иду на референдум", пита се Дачић.

Приштина није сигурна да има подршку за Унеско

Дачић је изјавио да Приштина није поднела захтев за пријем Косова у Унеско, јер нису сигурни да имају довољну подршку.

"Они то тумаче да могу да поднети захтев на самој генералној конференцији, зато што је прошли пут њихов захтев прошао Извршни савет. То је папазјанија. Хајде нек'' пробају? Ја никога не провоцирам", рекао је Дачић за РТС.

Они који су признали једнострано проглашену независност Косова, како је рекао, желели су слабу Србију на Балкану, а то им неће поћи за руком.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести