ДАЧИЋ О РЕЗОЛУЦИЈИ О СРЕБРЕНИЦИ: Многи су схватили да није реч о злочинима, него о политизацији

БЕОГРАД: Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је данас да су многе земље приликом гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН схватиле да уопште није реч о злочинима, нити о бризи за муслимане или Бошњаке, већ да је реч о политизацији тог питања.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Министар је истакао да је реч о потреби да Запад због себе гласа за ту резолуцију да би оправдао своје дејствовање деведесетих година на нашим просторима и да би оправдао и агресију 1999. године, као и да су Срби били главни злочинци и главни кривци за распад Југославије.

Дачић рекао је за РТС да мисли да се у четвртак приликом гласања резолуције о Сребреници најмање гласало о томе какав је карактер злочина.

"То је суштина зашто толико мали број гласова има за резолуцију. Кад кажем

 толико мали, мислим на онај број који су они очекивали. Они су баратали са тим да већ имају обезбеђене две трећине оних који би гласали за, што је можда тачно било у тренуцима док се Србија није укључила у целу акцију", рекао је Дачић.

На питање због чега се то дешава сада, готово 30 година касније, Дачић је одговорио да они то до сада нису успели да унесу у правну архиву Уједињених нација, пошто су покушавали да то ураде преко Савета безбедности и нису успели.

"Русија је ставила вето и зато су ишли на ГС УН да немате право вета. Исто тако, ова тачка је дефинисана као кулутра мира. Значи, то није тачка под којом би се гласало двотрећинском већином, него простом већином. Иако Повеља УН говори о томе да се о важним питањима гласа двотрећинском већином, неко је проценио да ово није важно питање. Па ако није важно питање, што се сада уопште о томе расправља", навео је Дачић.

Дачић је оценио да је резолуција о Сребреници нелегална у два случаја.

"Зато што прво, не стоји никакав легитимитет, нити легалитет БиХ, јер Председништво није донело ту одлуку. И друго питање, јесте да ГС нема право да ставља на дневни ред нешто што је на дневном реду Савета безбедности без одобрења Савета безбедности, а прошле недеље је била седница СБ о БиХ", нагласио је Дачић.

Додао је да сматра да је већина земаља схватила да је реч о политичкој резолуцији која има за циљ кажњавање Србије, односно упозоравање да мора да се води спољна политика која би била у складу са интересима западних земаља.

"Оно што је главни закључак јесте свакако да треба да максимално поштујемо земље које су гласале против ове резолуције и, ако могу да јасно поручим онима који се у нашој земљи залажу за праћење западне политике, односно за заоштравање санкција Руској Федерацији и Кини, да кажем да је ово један шамар за њих. Зашто? Зато што мислим да више никада не треба да се јаве на ту тему, јер да нису те земље гласале за нас, а и да водимо политику да се са њима свађамо и да уводимо санкције Никарагви, Венецуели, Белорусији, Русији, Кини, Сирији и свима осталима, ми бисмо имали један глас, а питање је да ли бисмо имали и тај један, да ли би наше власти гласале за интересе Србије", рекао је Дачић.

Говорећи о гласовима европских земаља, министар је рекао да то показује где су главни правци и центри спољне политике Србије и да је немогуће убедити Велику Британију, Француску, Немачку и САД да гласају за наше интересе, али да мора да се ради са земљама које нису у жижи западних интереса.

Истакао је да се не може ништа учинити против земаља које су гласале за резолуцију и подсетио да је свега десетак земаља гласало за резолуцију САД о проглашењу Јерусалима за главни град Израела.

"САД су претиле свима редом да ће то да се одрази на њихове билатералне односе, али нису хтели људи да гласају за тај предлог, а сад једна мала Србија је успела да добије ипак значајан број гласова, било да је реч о гласовима против или о уздржаним гласовима. Јер ако гледате 84 земље од 193, на то треба гледати, видите да се већина земаља није придружила овој резолуцији", истакао је Дачић.

Он је рекао да односи са земљама које су гласале за не могу да се прекидају, али треба да се евидентирају.

"Сутра ће доћи неко ново гласање. Сутра ће доћи неко питање Косова, на пример, на дневни ред. С тим што мислим да је ова тема која је сада била на дневном реду је специфична и она је неупоредива са било којом другом. Да је Косово било на дневном реду, ми бисмо ту победили, ја мислим, са два, три пута већим бројем гласова, директним гласовима у нашу корист", оценио је Дачић.

Додао је да су Немци признали Холокауст зато што су били поражени.

"Они су признали кад је Стаљин ушао у Берлин. Јесу, па свако би признао. Кад је Хитлер извршио самоубиство. А Хрвати су се борили и кад је Хитлер извршио самоубиство. Они су и даље веровали у нацизам", рекао је Дачић.

Истакао је да овакве резолуције нису правно обавезујуће и да ће ефекти у смислу тог дана и догађаја због броја гласова бити ограниченог домета.

"Индиректни су ефекти у смислу изазивања подела у региону, изазивања различитих акција које могу тек да уследе. Као што сте чули од Бошњака, односно муслимана и њихових политичара, многи од њих сада већ размишљају о томе да би могли да покрену неке поновне тужбе, ревизије тих тужби. Прошли пут су они покушавали да изврше ревизију тужбе пред Међународним судом правде и Међународни суд правде је то одбио зато што они нису имали правну легитимацију, јер нису имали одлуку Председништва, а неће имати ни сада", рекао је он.

Дачић је навео да постоје и покушаји ревизије Дејтонског споразума и да се то односи и на Хрвате и да Срби и Хрвати имају сличне проблеме са муслиманским фактором који жели да буде доминантан и жели да БиХ буде унитарна држава.

Говорећи о позицији Србије о најави Милорада Додика да ће колегама у Сарајеву бити упућен предлог за мирно раздруживање, Дачић је рекао да је за Србију прихватљиво све што је у складу са Дејтонским споразумом и све што је део договора сва три народа и оба ентитета.

"Ми поштујемо територијални интегритет БиХ, као што поштујемо интегритет и уопште самосталност Републике Српске и реаговаћемо против сваког покушаја нарушавања Дејтонског споразума, односно укидања Републике Српске", навео је Дачић.

Поручио је да ће се и даље борити и да су то теме о којима се вековима говори.

"Па о чему у Горском вијенцу пише чувени Његош. Па пише о истрази потурица. Па то је убијање оних који су узели муслиманску веру. И сад, Црногорци ће да гласају о томе, па они су утемељивачи геноцида над муслиманима. Зашто то говорим? Зато што тако муслимани говоре. И сада су они дошли и причају о томе да је ово геноцид. Па добро, следећи пут ће бити и та тема на дневном реду. Ако неко мисли да се то односи на некога другога, сва та морална, политичка батина има два краја. И долази увек по своје. Ми смо чиста образа. Ми осуђујемо тај злочин у Сребреници. Осуђујемо га зато што је он најмање ишао наруку српском народу. И још је Милошевић осуђивао тај злочин зато што је сматрао да је то нама нанело велику моралну штету", истакао је Дачић.

Дачић је  упитао, ако је у Сребреници био геноцид, која би реч онда требало да се употреби за Јасеновац.

"Ако је то геноцид који заслужује да буде у резолуцији Генералне скупштине, зашто не заслужује геноцид у којем је страдало сигурно 50 пута више људи", рекао је  Дачић.

 

EUR/RSD 117.0683
Најновије вести