Дачић: Рама је "убио појам регионалне сарадње"

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је албански премијер Еди Рама јучерашњим изјавама у Пећи "убио појам регионалне сарадње" и најавио да ће Србија и БиХ на следећем састанку министара Западног Балкана затражити да се сви изјасне о томе да ли ће се поштовати принципи регионалне сарадње. 
Crnadak i Dačić Foto: Tanjug/video
Фото: Црнадак и Дачић Фото: Танјуг/видео

Дачић је након састанка са министром иностраних послова БиХ Игором Црнадаком рекао да је суштина свих окупљања на нивоу Западног Балкана била регионална сарадња која је подразумевала и заједнички економски простор. На следећем састанку министара Западног Балкана тражићемо да се сви изјасне о томе да ли ће се поштовати принципи регионалне сарадње или не", рекао је Дачић. 

Навео је и да ће Србија и БииХ наступати заједно, јер је нарушена једна од темељних слобода ЕУ, а то је заједнички економски простор, те да очекују од међународне заједнице јасне и конкретне реакције. Дачић каже да нема даљих преговора са Приштином док се не реши питање такси истичући да је то чврст став Србије и председника Александра Вучића. 

"Ако ЕУ и САД не могу да утичу на Косово, онда не знам о чему имамо даље да причамо", рекао је Дачић. Дачић је навео и да се увођење таксе од 100 одсто на српске производе не може дефинисати као политичка или економска мера, већ је јасан непријатељски став према Србији и БиХ, као и кршење ЦЕФТА споразума и ССП-а. 

Оштро је осудио изјаве албанских званичника, као и јучерашње догађаје у Пећи када је одржана заједничка седница косовске и албанске владе, који, каже министар, потврђују да је јасно видљива великоалбанска политика. "Замислите да је дошло до сусрета представника Србије и Републике Српске са таквим порукама, да ћемо радити на уједнињењу, са позоришним моментима као што је орао на застави, сто одсто на слици Раме и једног министра, изјава Раме 100 одсто на северу, а нула на југу", рекао је Дачић. 

Навео је да Србија није спремна да учествује у фарси и да разговара о било чему док су те мере Приштине о таксама на снази. Дачић је рекао и да је Европа показала да је лицемерна тиме што не желе да Косову дају визну ливберализацију, али их подржавају за Интерпол. 

"Овим они (Албанци) плаше Европу да ће се ујединити и направити проблем ако не добију визну либерализацију. Ми смо за то да им се уведе, па нек види ЕУ шста ће са својим чедом и монструмом, сви ће да оду тамо, ми можемо да обезбедимо превоз", рекао је Дачић. Црнадак је рекао да су мере Приштине недопустиве, али да Србија и БиХ неће увести контрамере, јер би тиме додатно погоршали ситуацију. 

"Ово није удар само на економски развој региона и спољну трговину и економију, већ нешто много горе", рекао је он. Црнадак је додао и да Србија и БиХ поздрављају изјаву америцког џавног секретара Мајка Помпеа и изјаве из Брисела, али је и истакао да њихове поруке за сада нису произвеле никакав ефекат. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести