Дачић: Србија сарађује у откривању несталих са КиМ, Приштина не

БЕОГРАД: Србија активно сарађује на истрагама у откривању несталих особа и потенцијалних гробница на предлог Приштине, док друга страна не поступа тако, каже председник Народне скупштине Ивица Дачић.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Он је рекао да је Србија тражила проверу пет локација, а да власти у Приштини "не желе ниједну да провере".

Дачић је за радио Спутњик истакао како је дошло време за правду за српске жртве и да је доказ за то формирање новог суда у Хагу, под притиском међународне заједнице, који ће судити за злочине Ослободилачке војске Косова (ОВК) према Србима, пренео је СПС у саопштењу.

Дачић, који је и председник СПС, каже и да у Србији нико не спречава да се било шта открије и да се санкционишу кривци, додајући да су сведоци у случајевима против врха ОВК увек били под великим притисцима и да ће их сигурно бити и сад, али да је ситуација данас другачија у односу на време угашеног Хашког трибунала.

Коментаришући оптужбе из Приштине да је наводно починио ратне злочине на КиМ и позиве да буде саслушан пред судом, Дачић је рекао да се деведесетих није бавио државним пословима, већ да је био портпарол СПС.


Губитак за српски народ и светско православље

Дачић је упутио, у име Скупштине Србије и у своје лично име, изразе најискренијег саучешћа поводом смрти патријарха Иринеја, свештенству и свим верницима Српске православне цркве.

"Дубоко ме је ожалостила вест о упокојењу његове светости патријарха српског Иринеја. Духовник српског народа који је снагом своје вере био ослонац духовних вредности и узвишених људских дела у изазовним временима у којима живимо", навео је Дачић у телеграму саучешћа.

Он је истакао да је патријарх у тешким временима био глас разума и помирења, симбол љубави, праштања и хришћанског морала.

"Његова смрт је губитак, не само за српски народ, већ и за светско православље. Оставио нам је у аманет да чувамо и негујемо светосавски дух нашег народа и да га бранимо од будућих искушења", додао је Дачић.

Како је додао, патријарх ће бити упамћен по својој мудрости и правдољубивости, а сећање на њега подстицаће на спознају истинских вредности за које се и сам залагао - мир, међусобно уважавање, саосећање и људскост.

"Српска православна црква је добила још једног заступника на небесима, а његова духовна посвећеност нека увек остане међу нама", навео је Дачић.


Дачић је рекао и да се из недеље у недељу заседа у Скупштини Србије, те да ће следеце недеље бити одржана седница Скупштине посвећена ратификацији међународних споразума и изменама неколико закона.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести