Дачић у Њујорку о слободи медија са Амал Клуни

ЊУЈОРК: Први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић учествовао је данас у Њујорку на скупу у организацији Уједињеног краљевства посвећеном слободи медија, који се одржава на маргинама Генералне дебате 74. заседања Генералне скупштине Уједињених нација.
dacic i amal, tanjug
Фото: ANJUG / MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA / bb

Домаћин скупа био је државни секретар за Комонвелт, лорд Ахмед од Вимблдона, уз копредседавање специјалне изасланице УК за слободу медија Амал Клуни.

На састанку је говорила и генерална директорка UNESCO Одри Азуле и премијер Судана.

На скупу је истакнут значај слободе медија за развој демократије, унапређење људских права, борбу против корупције и транспатентност. Указано је да је током последње деценије досло до озбиљног урушавања слободе медија широм света.

Фото: Танјуг (Видео)

Наведено је да је насиље против новинара у порасту, да је само у последња три месеца, од одржавања Конференције о слободи медија у Лондону, убијено 13 новинара, а око 90 одсто случајева насиља против новинара остаје трајно нерешено.

Због тоха је УК покренула акцију за активирање међународне коалиције за одбрану слободе медија, којој је до сада приступило око 30 земаља, међу којима и Србија.

Фото: TANJUG / MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA / bb

Дачић с министрима спољних послова Боливије и Малте

ЊУЈОРК:  Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, који у Њујорку учествује на 74. заседању Генералне скупштине УН, састао се данас с министрима министром иностраних послова Боливије и Малте Дијегом Парије Родригесом и Кармелом Абелом.

Како је саопштено из његовог кабинета, Дачић је с Родригесом потписао Споразум о успостављању механизма политичких консултација.Двојица министара сложили су се да раде на унапређењу билатералне сарадње и наставе с пружањем међусобне подршке на међународном плану, а као област од посебног интереса за сарадњу издвојено је образовање.

Министар спољних послова Боливије Родригес потврдио је принципијелну подршку своје земље Србији у вези с питањем Косова и Метохије.С министром спољних послова Малте Абелом Дачић је потписао Споразум о сарадњи дипломатских академија две дрзаве, за који су оценили да ће дати додатни подстрек сарадњи између два министарства, а самим тим и две дрзаве.

Како се додаје у саопштењу, министар Абела је истакао важност интензивирања размена посета на високом и највишем нивоу у циљу што бољег међусобног разумевања и унапређења билатералне сарадње у свим областима од заједничког интереса.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести