Додик: РУСИЈА ОСТАЈЕ један од стратешких партнера Републике Српске

БАЊАЛУКА: Русија остаје један од стратешких пријатеља Републике Српске и то пријатељство не желимо да изгубимо, упркос притиску Запада за увођење санкција према Москви, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.
a
Фото: youtube screenshot / Al Jazeera Balkans

Додик је, у интервјуу за Спутњик пред новембарску посету Русији, рекао да РС жели да се што пре заврши рат у Украјини и да сматра да Русија у овом случају с правом брани свој суверенитет, политику и независност од, како је навео, "најезде НАТО-а" која је требало да покори Украјину као полазну тачку за будуће операције према Русији.

Додик је подсетио да је руски председник Владимир Путин упозоравао на безбедносној конференцији у Минхену на ситуацију у Украјини, али да га Запад није озбиљно схватао.

"Дијалога са Западом нема. Код њих само постоје њихови захтеви који су предмет извршавања", навео је Додик.

Додик је истакао да Запад може малим завађеним народима на Балкану да намеће своја решења и да промовише, како је навео, лажну демократију, али да тако не може да поступа са великим земљама, као што су Кина и Русија.

Додик је истакао да је Српска изложена хибридном рату, а пре свега уплитању Американаца у лику америчког амбасадора и свих људи који су правили каријере на страдању БиХ и распаду бивше Југославије.

Бањалука остаје привржена ономе што Русија промовише и ради на међународном плану, а то је политика немешања у унутрашње ствари земаља и прихватање осталих земаља као партнера, без обзира на њихову величину.

"Имате с друге стране Американце који су спремни да руше чак и оне власти које они доведу, уколико само једном откажу било какву послушност", нагласио је Додик.

Према његовим речима, западне земље одлучују о малим земљама, али немају дијалог са њима.

Додик је оценио да су због санкција које су увеле Русији, највећи губитници ЕУ и Немачка, а да је Москва једноставно преусмерила свој извоз енергената.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести