Дрецун: Формирање ЗСО од пресудног значаја за опстанак Срба на КиМ

БЕОГРАД: Заједница српских општина (ЗСО) је замишљена као институционални механизам који би био признат од стране привремених институција самоуправе и међународне заједнице и који би људима омогућио да превазиђу велике проблеме које имају на Косову и Метохији (КиМ), изјавио је председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун и додао да би формирање ЗСО било корак од пресудног значаја за опстанак Срба на КиМ.
Milovan Drecun Foto: Tanjug/video
Фото: Милован Дрецун Фото: Танјуг/видео

Он је за Тан‌југ прецизирао да нови план петорке ту заједницу зове Заједница општина са српском већином, а Срби, у складу са Бриселским споразумом, Заједница српских општина.

"Приштина не жели да реализује ову обавезу из Бриселског споразума, јер очигледно сматра да би Срби требало да наставе да живе на начин на који су до сада живели, а који не гарантује ни сигурност ни опстанак тамо. То би могло да се поклопи и са идејама великоалбанског сепартизма чији је Аљбин Курти очигледно следбеник", рекао је Дрецун.

Додао је да би следбеницима идеје великоалбанског сепаратизма највише одговарало да на Косову и Метохији уопште нема Срба или да имају Србе који би били већи Албанци од самих Албанаца.

"Када се говори о ЗСО не би смело да се заборави да је Курти недавно рекао да они кобајаги прихватају неки иновирани план који је петорка донела али каже ако буде потписан споразум њему треба потпис на де факто признање.

Онда ће уставни суд такозваног Косова опет да проверава да ли је све у складу са тзв. уставом Косова. Па то сте нас превеслали једном после Бриселског споразума и мислите ли да ћете нас и други пут превеслати на исти начин", рекао је Дрецун.

Истакао је да је Заједница српских општина тражена јер је положај Срба на Косову и Метохији био и остао такав да су обесправљени и неравоправни са грађанима албанске националности.

"Нису имали ни сигурност имовине, кретања, ничега нити су могли да планирају будућност и зато смо желели да у разговорима нађемо институционални механизам који био признат и од стране привремених институција самоуправе и од стране међународног присуства на Косову као и међународне заједнице генерално. Желели смо да тај механизам омогући људима да превазиђу све ове проблеме које су имали у свакодневном животу", рекао је он.

Навео је да је тај механизам пронађен у Заједници српских општина чије би формирање, према његовим речима, било од пресудног значаја за опстанак српског народа на КИМ.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести