Дрецун: Изјава Могерини значи измену резолуције 1244

БЕОГРАД:  Изјава шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини да решење косовског питања треба да буде верификовано у СБ УН указује на нови правац у решавању косовског проблема који би подразумевао измену резолуције 1244 СБ УН, рекао је данас председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.
2-drecun-foto-emil-conkic.jpg
Фото: Милован Дрецун Фото: Е. Чонкић

"Дакле, она говори о наставку разговора, о томе да разговори треба да пређу на други ниво, суштински другачији од овог који је био до сада", рекао је Дрецун гостујући у јутарњем дневнику РТС.

"Госпођа Могерини говори о томе да ће ти разговори бити везани за сатус КиМ, дакле подигнути на виши ниво, да они морају да буду у складу са међународним правом и да буду потврђени у СБ УН", казао је Дрецун.То, како је рекао, указује на могућност да евентуално коначно решење буде другачије од резолуције 1244 СБ УН, да ће она морати да се мења и да је зато неопходно да је као такву усвоји СБ УН.

Он је упозорио да у целој ситуацији постоји и једна замка која се односи на то да решење треба да буде у складу са међународним правом, односно на то како се тумачи међународно право.

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини изјавила је у Њујорку да је за наставак дијалога Београда и Приштине неопходно да Косово укине тарифа и поручила да финални споразум мора бити у складу са међународним правом, али и добити подршку Савета безбедности УН.

"Ваша улога јесте и биће кључна, а ми смо спремни, и ја лично, да тим поводом интензивирамо разговоре са свим чланица Савета безбедности УН", изјавила је Могерини у уторак у обраћању Савету безбедности УН.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести