Могерини: Споразум Београда и Приштине мора да прође СБ УН

ЊУЈОРК, ПРИШТИНА: Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини изјавила је данас у Њујорку да је за наставак дијалога Београда и Приштине неопходно да Косово укине тарифа и поручила да финални споразум мора бити у складу са међународним правом, али и добити подршку Савета безбедности УН.
Mogerini Federika/Fonet
Фото: FoNet

”Ваша улога јесте и биће кључна, а ми смо спремни, и ја лично, да тим поводом интензивирамо разговоре са свим чланица Савета безбедности УН”, изјавила је Могерини у обраћању Савету безбедности УН.

Могерини је у говору о улози и приоритетима спољне политике ЕУ говорила о помирењу на Западном Балкану као доприносу ЕУ мултилатерализму у свету. 

У свом излагању Могерини се посебно осврнула на дијалог Београда и Приштине. 

”За наставак дијалога Београда и Приштине неопходно укидање тарифа које је увела влада Косова. Истог дана када се тарифе повуку, одмах ћу сазвати нови састанак у оквиру дијалога како би се дошло до правно обавезујућег споразума који мора да реши сва отворена питања и у потпуности нормализује односе Београда и Приштине”, изјавила је Могерини.

Она је навела да, иако посредује у дијалогу Београда и Приштине, он не припада ”нити њој, нити ЕУ, већ странама у процесу”.

”На њима је да да нађу договор који би био прихватљив и одговарао обема странама”, каже Могерини.

Висока представница ЕУ се захвалила свим чланицама Савета безбедности УН на, како је рекла, конструктивном приступу дијалогу Београда и Приштине. 

Федерика Могерини је у Њуорку закључила да би поред договора Атине и Скопља о имену ”позитиван исход дијалога Београда и Приштине донео више наде региону и био модел и инспорација за Европу и цели свет.”

Харадинај одговорио: Дијалог прекинут пре такси

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, тврди да је дијалог Београдаи Приштине престао много пре увођења 100 одсто увећаних такси на производе из Србије и БиХ, те поновио да та два питања не треба повезивати. 
Харадинај је то написао на твитеру као одговор на јучерашњу изјаву шефице европске дипломатије Федерике Могерини у Савету безбедости УН, у Њујорку.   

Дијалог је застао много пре него што је порез наметнут. Недостатак транспарентности, охрабрење за територијалну размену и неуспех у спровођењу постојецих споразума - то су разлози. Дијалог може и треба наставити без повезивања с таксама, написао је Харадинај.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести