ДРУГИ ДАН ПОСЕТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ ФРАНЦУСКОЈ: Пред Вучићем низ важних састанака (ФОТО) ФРАНЦУСКА НАС ВОЛИ

Председник Србије Александар Вучић данас наставља посету Француској.
1
Фото: Тanjug/Sarah Meyssonnier/Pool via AP

Другог дана у Паризу очекује се пре свега састанак шефа српске државе са француским министром одбране Себастијеном Лекорнуом.

И другог дана званичне посете распоред председника је пун па ће тако присуствовати и састанку с представницима француског пословног удружења Покрет француских предузетника - MEDEF International и представницима француских компанија заинтересованих за улагање у Србију.

Председник Александар Вучић поручио је јуче у Јелисејској палати у Паризу да је Србија на Француску увек највише рачунала и у Првом и Другом светском рату, па тако и данас када имамо неки проблем.

Вучић је синоћ у заједничком обраћању са председником Француске Емануелом Макроном указао да се ове године обележава 185 година од успостављања дипломатских односа две земље.

"Француска нам је одувек била најближа у Европи. На Француску смо највише рачунали и у Првом и у Другом светском рату. И данас, када имамо проблем, када имамо муку неку, ја желим да вам кажем да сам и лично увек могао да се ослоним на Вас, да Вас позовем. Желим француском народу да кажем да су ретки лидери у Европи и свету који желе некога да саслушају, посебно оне који су мањи од њих", рекао је Вучић.

Он је истакао да Макрон има изузетну особину да је желео да чује мишљење и да саслуша, макар му се то мишљење није допадало увек, макар мислио сасвим супротно, оне који нешто значе на Западном Балкану.

"И бескрајно му хвала на томе. Наши односи економски су неупоредиво бољи него што су били. Готово смо претходних пет година удвостручили нашу трговинску размену и она мора и може да буде још много већа. Од тада је Ванси са нама потписао концесиони уговор за аеродром. Наш аеродром биће један од најлепших европских аеродрома, а већ је и данас. На њему се поред српске вијори и француска застава", навео је председник Србије.

 

Нагласио је да је све више француских инвеститора, укупно 339 у нашој земљи, који запошљавају тренутно 11.125 радника.

Вучић је навео да су обављени важни разговори са ЕДФ-ом и компанијом Дасо и изразио уверење да смо близу не само великих послова, већ стратешки важних ствари за Србију радећи са Француском као кључним партнером у ЕУ.

Истакао је да истовремено очекујемо француску подршку и у свим осталим сферама друштвеног живота. Захвалио се Француској и Макрону на великој подршци Србији на њеном европском путу и због заштите коју је пружила Србији када, како је рекао, није било лако.

"Желим да се захвалим Француској на великој подршци Србији, не само на њеном европском путу већ и на томе што сте нас заштитили када то није било лако, јер ја знам како су неки једва чекали да се обрачунају и да пронађу довољно разлога да се обрачунају са Србијом", рекао је Вучић у Јелисејској палати.

Макрон је дочекао председника Вучића у Јелисејској палати уз највише државне почасти и уз присуство Републиканске гарде.

Вучић је присуствовао свечаној вечери коју је у његову част приредио Макрон, након чега су два председника одржала tête-à-tête састанак.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести