ВУЧИЋ МАКРОНУ Француска нам је најближа у Европи, на њу смо највише рачунали (ФОТО/ВИДЕО)

ПАРИЗ: Председник Француске Емануел Макрон дочекао је вечерас у Јелисејској палати председника Србије Александра Вучића, уз највише државне почасти и уз присуство Републиканске гарде.
1
Фото: screenshot / RTS

Председник Вучић је на самом почетку обраћања истакао да је увек волео да се ослони на Француску и њеног лидера.

- Размишљао сам шта је најважније за моју земљу, за мој народ да изговорим пред вама вечерас. Француска нам је одувек била најближа у Европи и на њу смо највише рачунали. И данас кад имамо неку муку, лично сам највише волео да се ослоним на вас. Ретки сте у Европи и свету који су желели некога да саслушају.

Вучић: О Заједници српских општина и Савету Европе

- Желео је да саслуша и да чује оне који нешто значе на Западном Балкану, и бескрајно вам хвала на томе.

- Економски односи су неупоредиво бољи него што су били. Наш аеродром је већ данас, а биће један од најлепших европских аеродрома. У овом тренутку запошљавају 11.125 радника. Обавели смо важне разговоре, близу смо стратешки важних ствари за Србију.

- Дошао сам да вечерас разговарамо о свим важним питањима, геополитичким питањима. Увек сам био отворен и вечерас ћу бити. Нису обе стране учиниле нешто за Београд и Приштину. Експропријација на северу КиМ, ту доводе своје војнике и полицајце иако немају никаква права на то. Пуцали су на нашу децу само зато што су носили божићна дрва. Питање динара је питање судбинског опстанка српског народа на северу КиМ. Био је договор и сви смо разговарали, да вас подсетим, да мора прво Заједница српских општина. Зато ћу имати жељу да разговарам с вама о Савету Европе вечерас.

Фото: screenshot / RTS

- Желим да вам се захвалим што сте увек могли да нас слушате. Да пружите велику подршку Србији, не само на њеном европском путу, већ и да нас заштитите. Хвала вам што сте имали довољно разума да сви заједно морамо да сачувамо мир на Балкану, али и интегритет Републике Српске - рекао је Вучић.

- Ви сте мени неке ситнице, које су за нас крупне ствари обећали и испунили, ви сте човек од речи. Хвала вам - поручио је председник Вучић.

Макрон: Пријатељство са Србијом важно за Француску

- Ово показује колико је пријатељство наших двеју земаља важно за Француску. Ваша посета Паризу долази у тренутку истине за Европу док рат Русије против Украјине улази у трећу годину. Европска интеграција Србије је у нашем заједничком интересу. Није то наметнути процес него ваш суверен избор да слободно идете ка моделу да заједно бранимо нашу сувереност - рекао је Макрон.

Макрон је поздравио "врло јасне изборе Вучића у геополитичком погледу".

Рекао је да Србија не сме да сумња да је њена будућност у Европској унији.

- Европска будућност се гради у тренуцима који су врло изазовни за људски род, не реба да посумњате у намеру Европе да вас прими под своје окриље - рекао је Макрон.

Он је навео и да неће забравити путовање у Србију и истакао да је то нешто што би желео да понови.

- Ја нисам заборавио своје путовање уз вас. За мене је та интеграција у ЕУ, то долази из заједничке прошлости и заједничких вредности. Морамо ићи заједно напред и да не пропустимо овај историјски тренутак.

- Неопходно је да одговорни за нападе у Бањској одговарају и да се таква драма не понавља - рекао је Макрон.

Фото: Printscreen / RTV Pink

- Трудићу се да неки избори буду реализовани на северу Косова и да нови челници буду изабрани. Свестан сам колико су тешки компромиси - рекао је.

Желим да изразим колико имам поверења у вашу земљу, али и вас као лидера. Одржали сте своје обећање. Хвала што сте данас овде у Паризу - рекао је Макрон.

Ово је двадесети сусрет двојице председника, а у званичној посети Паризу, председник Вучић борави на позив француског председника Макрона.

Уочи овог сусрета, председник Вучић изјавио је да ће вечерас са француским председником разговарати о разним темама, а пре свега о сарадњи две земље, као и да ће међу главним темама бити однос Београда и Приштине и могућност пријема тзв. Косова у Савет Европе.

Вучић је рекао да хоће да чује и шта ће Макрон рећи као домаћин и председник много веће земље и један од најзначајнијих лидера у свету.

(Дневник, Kurir, Tanjug)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести