(УЖИВО) ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ У ПАРИЗУ: Ако направимо нуклеарни реактор до 2035, спасили бисмо земљу по питању струје

ПАРИЗ: Председник Александар Вучић изјавио је данас, после потписивања Меморандум о разумевању између Владе Србије и Француске електропривреде - ЕДФ о успостављању оквира за дугорочни дијалог у области енергетске транзиције и нискоугљеничне технологије да уколико бисмо успели да направимо нуклеарни реактор у Србији до 2035. да бисмо спасили земљу по питању снабдевања струјом.
2
Фото: TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJE, Pink prinstcreen, Instagram/ buducnostsrbijeAV

Вучић је захвалио члановима Српског нуклеарног друштва, основаног у Француској, који је постао део Европског нуклеарног друштва - Лидији, Богдану и Луки.

"Само да захвалим овим нашим младим људима који живе и раде у Француској. Они су стручњаци за нуклеарну енергију и очекујем да научим нешто од њих и бар двоје од вас троје да се врати у Србију што је могуће пре и хвала што сте овде са нама. Много сам срећан", поручио им је Вучић.

Он је истакао у разговору да не можемо да имамо довољно струје од зелене енергије и да ће у будућности сви који нешто производе струјом добијеоном из угља морати да плаћају посебне даџбине.


Председник Вучић испред зграде Сената

Председник Вучић дошао је испред зграде Сената где га је дочекао Жерар Ларше, председник Сената Француске.

Они су потом заједно ушли у зграду Сената, где је отпочео састанак српског председника и лидера Сената Француске.

Фото: ТВ Пинк принтскрин


"Морамо у годинама пред нама да радимо на коришћењу нуклеарне енергије, јер до три године трају припреме, а седам година траје изградња, тако да прављење траје најмање 10 година. Све да завршимо и до 2035. године, ми бисмо тиме земљу спасили, за све што доноси и вешстачка интелгинеција и електрификација мреже. Важно је да имамо и знање о томе и зато имамо вас троје", навео је Вучић.

Фото: TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJE

Додао је да није знао да Француска има чак 56 рекатора и да ће сада укључити 57. реактор.

Вучић је  рекао да је Богдан из Краљева, Лука из Бора, а Лидија из Новог Сада.

"Даћу све од себе да их вратим што пре у Србију, само да имате у виду - платићемо не мало, хоћемо да имам наше људе за то", поручио је Вучић.

 Додао је да ће министар финансија Синиша Мали са нашим младим стручњацима видети како држава Србија финансијски да помогне Српско нуклеарно друштво у Француској.

"Ови дивни и паметни млади људи су понос Србије и одушевљени су иницијативом српске државе да се у будућности ослони на нуклеарну енергију, као један од најчистијих извора електричне енергије. Спремни су да помогну својим знањем и размишљају о повратку у Србију. Поносан и срећан због тога!!", написао је Вучић након разговора на инстраграму.

Састанци од суштинског значаја за Србију

Вучић се састао са представницима француског војног концерна "Дасо" ("Dassault").

- Почели смо са важним састанцима од суштинског значаја за нашу земљу. После церемоније испред "Инвалида" и одавања поште српским борцима из Првог светског рата, што је важно за нас, али и нашим француским домаћинима, имали смо састанке са представницима "Дасо" групе, где смо причали и о "Рафалима". Надам се да ћемо финализирати све до вечерас. Имамо једно или два питања која нисмо закључили, али верујем да ћемо то урадити до послеподнева. То би значило огромну нову снагу за нашу земљу, и неупоредиво већу будућност за наше грађане - рекао је он.

Додаје да следе састанци са енергетском компанијом ЕДФ, и истакао је значај улагања у енергетику.

- То су дугорочна улагања, морате чекати и по деценију да се то врати. Србија није паразитска земља, већ има своју индустрију која расте. Инвеститори долазе највише, и зато је страшно важно да ово обезбедимо. Потписаћемо данас меморандум о разумевању са ЕДФ-ом, и верујем да ћемо много урадити са њима. У данашњем свету, када сте у окружењу земаља које не гледају увек благонаклоно на вас, морате гледати како да радите разне ствари. Ако је нуклеарна енергија у питању, како да набавите нуклеарно гориво. То је само део ствари - каже председник.

Очекује и значајне састанке у Сенату, као и разговоре делегација и вечеру са председником Макроном.

Фото: TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJE/ bs

- А потом остајемо насамо да причамо о свим значајним питањима, која нису само билатерална, већ и геополитичког карактера. Наша посета се наставља сутра у преподневним сатима - истиче Вучић.

Председник је рекао да не може да открије све теме разговора са Макроном.

- Он је један од најважнијих светских лидера. Ми имамо важне теме из сфере билатералних односа. Рецимо, како ћемо са неким банкама решавати односе и питања управљања пројектима и пречишћавањем вода. Ми то не знамо, уложили смо стотине милиона... А нисмо их искористили. Треба нам неко ко зна тиме да управља. Ми не каснимо у изградњи метроа. Заиста ћемо имати метро у Београду за четири године. А поставља се питање онда ко ће управљати - казао је он.

Вучић истиче да стиже све више француских инвестиција у Србију.

- Чак 80 одсто француских инвестиција на западном Балкану је у Србији. Верујем да ће се ти бројеви повећавати у нашу корист - додаје он.

Рекао је да овакав протокол председник Француске ретко приређује.

- Видео сам да чак и они који нас не воле примећују. То су велике ствари за једну земљу. Ја сам већ присуствовао дочеку на "Инвалидима" када ме је Мануел Валс овде дочекао. Председник и премијер сам 10 година, и никада овакву почаст нисам доживео у Француској - истиче председник.

Рекао је да очекује и разговоре о ситуацији у свету, Гази и Украјини, као и у другим деловима света.

- Желео бих да чујем како Макрон види будућност света. Надам се договору Палестине и Израела, али сам велики скептик по питању Украјине и онога што ће тамо да се збива. Верујем да ће уследити даља ескалација, што ће донети много нових проблема. И надам се да нафта неће даље рапидно да скаче, пошто то нема више никаквог смисла. Сваки нови сукоб између Хута, Ирана, Изрела, нови удар на руске рафинерије вам повећа цену нафте - рекао је Вучић.

Са представницима компаније Дасо

Председник Србије Александар Вучић састао се у Паризу са представницима француске компаније "Дасо".

Са руководством те компаније, како је најавио председник Вучић, разговара се о наменској индустрији и куповини 12 француских борбених авиона "rafali".

Србија је поуздан партнер и пријатељ

Председник Вучић захвалио се данас Француској на топлом дочеку у Паризу и традиционалном пријатељству према Србији и њеном народу и поручио да ће Француска у Србији увек имати поузданог партнера и пријатеља.

Председник Србије свечано је дочекан испред Палате Инвалида у Паризу где је положио је венац на спомен-плочу "Верност за верност".

'У славу српске војске, херојског савезника Француске у Великом рату, и за српске борце преминуле за Француску у заједничкој борби против нацистичке окупације'– нису само речи сећања на херојску прошлост, већ завет и основа на којој градимо садашњост и корачамо заједно у будућност и нове победе", објавио је Вучић на Инстаграм налогу будуцностсрбијеав.

"Француска и њен народ ће у нама увек имати поузданог партнера и пријатеља који ће их волети, као што је Француска волела нас. Слава нашим прецима и живело српско-француско пријатељство!", поручио је Вучић.

Дочек уз химну

Уз свечани војни оркестар и гардисте, француски званичници дочекали су председника Србије Александра Вучића, који је стигао у дводневну посету престоници Француске. Војни оркестар од раног јутра спремно је чекао на долазак српског председника, за кога је спремљен највиши државни протокол.

У интонирање српске химне, а потом и француске, у дворишту Палате инвалида, почела је Вучићева званична посета. Вучић је српску химну отпевао од почетка до краја.

Председника су дочекали Франк Ристер, министар за спољну трговину, привлачење инвестиција, франкофонију и Французе у иностранству при Министарству за Европу и спољне послове Француске Републике и генерал Кристоф Абад, војни гувернер Париза.

Фото: Tanjug, printscreen

Председник Вучић је са генералом Абадом извршио смотру гарде, па затим положио венац на таблу "Верност за верност",  и поново се зачула српска химна.

Верност за верност: у славу српске војске, херојског савезника Француске у Великом рату, и за српске борце преминуле за Француску у заједничкој борби против нацистичке окупације“, исписано је на овој комеморативној плочи, која слави савезништво српског и француског народа у два светска рата.

Председник Србије Александар Вучић допутовао је у Париз, у дводневну званичну посету.

Вучић ће се вечерас састати с француским председником Макроном, на чији позив борави у званичној посети Француској. Испред Јелисејске палате, у 20 часова биће приређен свечани дочек уз највише државне почасти за српског председника.

Фото: Tanjug, printscreen

Главна тема разговора јесу стратешки правци унапређења сарадње са Француском.

Овај сусрет Вучића с његовим француским колегом од изузетне је важности за Србију и у стратешком смислу једна од најважнијих посета у последњих 35 година. Поред очигледног политичког значаја, овај састанак има и огромну економску тежину, мерену десетинама милијарди евра.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести