Ђурђевић Стаменковски: Разговараћемо о учешћу у власти у Београду

БЕОГРА:  Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски изјавила је данас Танјугу да ће страначки органи Заветника по објављивања коначних резултата избора у Београду одлучити о евентуалном учешћу странке у београдској власти.
Milica Djurdjevic Stamenkovski/Fonet/Zoran Mrdja
Фото: Фонет/Зоран Мрђа/Милица Ђурђевић Стаменковски

"Мислим да је јако важно да сачекамо коначне резултате, јер ће бити понављања избора на одређеним бирачким местима. Тек након објављивања коначних резултата видећемо какав је коалициони карактер и капацитет одређених политичких странака", рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Она истиче да Заветници неће трговати, да неће пристати ни на какве уцене, нити да себе сматрају језичком на ваги.

"Ми смо све време радили на томе да покажемо да је та поларизација на Ђиласову и Вучићеву коалицију потпуно погрешна, самим тим не желимо да тој поларизацији дајемо легитимитет. Сигурно нећемо, зарад управних одбора и места у градском већу, изневерити грађане и продати нашу идеју. Мислим да смо далеко кориснији грађанима као опозиција на свим нивоима", каже лидерка Заветника.

Она истиче да нема ништа против коалиција на локалном нивоу, да тамо треба све да зависи од међуљудских односа, али да је Београд специфичан, јер има највећи буџет и удео у бирачком телу.

"Неопходно је да саслушамо шта су програми и ставови других странака, какво је њихово виђење будућности нашег града, да бисмо могли да донесемо одлуку. Саслусаћемо и мишљење колега из странке који су учествовали на београдским изборима. Уколико будемо у прилици да помогнемо грађанима на тај начијн што ћемо учествовати у власти, нећемо бежати од одговорности, али ако неко буде желео да на тај начин да злоупотреби нашу политичку позицију наравно да на то нећемо пристати", поручује Ђурђевић Стаменковски.

На питање да ли ће учествовати у протестима због наводне изборне кређе, она каже да је било изборних неправилности али да неће учествовати у протестима.

"Ми нећемо учествовати у протестима који су иницирани од стране оних људи који су незадовољни својим изборним резултатима. Они су очекивали да могу да анимирају опозиционе бираче, међутим, то је била пуста жеља без икаквог упоришта", сматра лидерка Заветника.

Она каже да су постајале нерегуларности и да су оне присутне годинама, јер су, како сматра, политички притисци од стране владајуће странке континуирани и врло брутални према грађанима, нарочито у мањим срединама.

"Србији не требају обојене револуције, преврати, ни немири. Мислим да из институција можемо да се изборимо да наредни изборни процес буде потпуно другачији. Наш задатак ће бити да људе охрабримо и да им покажемо да имају право да изнесу своје мишљење и да на следећим изборима гласају онако како хоће, а не како морају", поручује Ђурђевић Стаменковски.

На питање шта ће донети улазак Заветника у парламент, она одговара да ће то значити потпуну промену на српској политицкој сцени.

"Ми смо водили кампању за враћање поверења у политику и за враћање интегритета институцијама. Заветници ће остати доследни својим најважнијим државним, економским и националним упориштима. Бићемо гаранција да неће бити увођење санкција Руској Федерацији, признања независности такозваног Косова, нити сврставања у НАТО", истиче Ђурђевић Стаменковски.

Она додаје да ће на плану унутрашње политике, Заветници говорити у име свих обесправљених грађана.

"Читава наша посланичка група биће власт народа у институцијама. Иницираћемо промену закона о извршитељима, закона о породици, социјалним питањим, отворићемо тему родитеља који брину о деци са посебним потребама, питања ратних војних инвалида, ветерана и породица погинулих бораца", каже председница Заветника.

Она додаје да је та странка одлучила да цела посланичка група прву посланичку плату поклони деци погинулих рудара у руднику Соко, јер сматрају да је срамотан износ који је држава наменила за породице страдалих.

"Дају се велика средства за различите пројекте, а са друге стране, показује се небрига према деци и породицама људи који су изгубили животе обављајући посао који није нимало лак и где нису имали адекватну заштиту", поручује Ђурђевић Стаменковски.

Она каже да је задовољна резултатима који су Заветници постигли на изборима, и истиче да су Заветници показали храброст јер су једини самостално изашли на изборе и освојили 10 мандата.

Ми никада нисмо били у савезу са странкама бивше власти, каже, нисмо калкулисали, нити дозвољавали себи политичке авантуре, већ чврсто стојимо на својој позицији већ деценију.

"Стварао се наратив да је политичка сцена подељена између бивше и актуелне власти. Изборни резултати то су демантовали, показало се постоји простор за друге политичке снаге које не припадају ни једном ни другом шињелу, а Српска странка Заветници су дефинитивно једна од њих", истакла је председница Заветника.

На питање зашто није дошло до груписања десних странака пошто је више њих остварило добре резултате, она одговара да то оставља за неке будуће предизборне пројекције.

"Постоје странке са којима делимо заједничке принципе и оне са којима не делимо. Са онима са којима можемо да се сложимо о кључним стварима свакако да ћемо чвршће и ближе сарађивати, али мислим да без обзира што није постојало укрупњавање ткз. деснице, резултат није изостао", закључује Ђурђевић Стаменковски.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести