Ђурић: Срби се нису уплашили претњи Харадинаја и Тачија

БЕОГРАД:  Срби на Косову и Метохији нимало се нису уплашили претњи ни Рамуша Харадинаја, ни Хашима Тачија, ни осталих албанских политичара, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.
Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Ђурић је то рекао за РТС након што је Харадинајева влада овластила Министарство правде да напише закон, који предвиђа кажњавање Срба који покушавају да негирају злочине на КиМ. 

"Ти албански политичари би прво требало да ухапсе сами себе због свих злочина који су починили 1990. и 2004 и да одговоре на питање како је 247.000 Срба протерано са КиМ. А кад ухапсе сами себе, онда могу да узму себи за право да суде било коме другоме", поручио је Ђурић. 

Он је истакао да је реч о томе да Србима, "које још нису са КиМ протерали и етнички очистили", хоће да забране право да кажу истину о томе шта се дешавало на КиМ. 

"Ни Иван Тодосијевић, ни Весна Микић, ни било ко други од српских представника није рекао ништа нетачно", нагласио је Ђурић. 

Коментаришући смену министра Тодосијевица због коментара да је масакр у Рацку фабрикован догадај, директор канцеларије за КиМ позвао је Приштину да покаже макар један документ и пресуду о томе, па да онда изводи одлуку.

Он је поновио да се овде ради о "чистом увођењу вербалног деликта", са циљем да се Срби додатно згазе, пониже и застрашсе.

"То се неће десити. Срби ће наставити на КиМ да се боре за своја права, чинили су то и у много горим и много тежим и горим условима и неће дозволити да их Рамуш Харадинај нити било ко застраши. Срби ће остати јединствени, сложни и наставиће уз подршку државе Србије да се боре", поручио је Ђурић. 

Поводом изјаве портпаролке ЕУ Маје Коцијанчич да "нема места за негирање и релативизацију тог масакра из јануара 1999", Ђурић је рекао да је Брисел заболело што је изречена истина да је пре 20 година извршена агресија НАТО на нашу земљу и додао да Тодосијевић није рекао ништа нетачно. 

"Рекао је истину, а нећемо дозволити да ни он ни било ко други испашста због тога", поручио је Ђурић. 

Он је подсетио да је на овонедељном састанку Срба са КиМ и председника Вучића усвојено неколико важних закљуцака.

"На састанку са председником Вучићем, српски представници са Ким су усвојили важне закључке - прво да нећемо дозволити Албанцима са КиМ да преузму триковима четири општине на северу КиМ, други је да ћемо остати сложни и јединствени, да ће Срби на КиМ остати окупљени око Српске листе своје државе Србије. Неће упалти различити политички трикови да се Срби изнутра поделе и фрагментирају како би се преузела контрола на КиМ", поручио је Ђурић.

Посебно је истакао да је важно да су Срби чули од председника Вучића да ће Србија, поред тога што неће бити дозвољено безбедносно угрожавање и малтертирање Срба, наставити са највећим инвестициионим циклусом у српске средине на КиМ. 

Ђурић о враћању возила Хитне помоћи: Да човек занеми

БЕОГРАД: Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић позвао је данас међународну заједницу да обрати пажњу на случај враћања возила Хитне помоћи из Грачанице са административног прелаза Мердаре

Ђурић је оценио да они који доносе такве одлуке не могу да се сврстају у ред цивилизованих људи.Ђурић је за РТС рекао да је "несхватљиво како људска бића могу да донесу такву одлуку"."Овај случај је да човек занеми", рекао је Ђурић. 

Возило хитне помоћи Дома здравља у Грачаници, које је пошло да преузме пацијента у Клиничком центру у Нишу, враћено је данас са административног прелаза Мердаре јер је тражена дозвола косовске владе за несметани прелаз.

 

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести