Ђурић: Срби неће препустити Албанцима четири општине

БЕОГРАД: Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић поручио је данас да Срби неће препустити Албанцима четири општине на северу Косова и Метохије.
marko djuric, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

"Албанци су смислили фантастичан план, надали су се да ће Срби на северу да бојкотују изборе, па да они ушетају у српске институције и да монтирају Албанце или неке своје марионете, а да Срби остану по страни. То нећемо дозволити", рекао је Ђурић за ТВ Прва.

Он је нагласио да су председник и Влада Србије подржали Србе на Косову и Метохији и тако што су креирали до сада највећи инвестициони план за изградњу нових болница, путева, што није рађено у претходном периоду.

Говорећи о критикама опозиције на одлуку Српске листе да изађе на изборе, Ђурић је рекао да су они чекали да виде шта ће Срби да одлуче, па да критикују у сваком случају.

"Шта год да смо одлучили да урадимо, били би против тога, да би отпужили државу и на тој теми политички профитирали", рекао је Ђурић.

Упитан о недавној посети САД, Ђурић је рекао да је својим саговорницима током недавне посете САД - Стејт департменту, Конгресу и Савету за националну безбедност, пренео с каквим се проблемима суочавају Срби, као и да Србија нема намеру да дозволи да било ко гази Србе, те додао да се нада да су они то разумели.

Ђурић је говорио и о скупу који ће у Београду организовати Српска напредна странка (СНС) 19. априла, и позвао грађане да, како је рекао, на миран, цивилизован и демократски начин покажу да су опредељени за Србију будућности, слоге и развоја.

"Развој и напредак Србије не смемо да узимамо као датост, јер постоје људи који хоће насиљем по сваку цену да дођу на власт. Јуриш на улицама за насилно преузимање власти предводе они људи који су раније предводили јуриш на српску касу", истакао је Ђурић.

Упитан да прокоментарише изјаву косовског председника Хашима Тачија који је рекао да не очекује ништа од састанка у Берлину, Ђурић је рекао да политика Приштине има два лица - једно које показује пред међународном заједницом, кад Тачи говори да је за дијалог и укидање такси, а друго у Приштини, када његове страначке колеге отворено кажу да је циљ такси да се Србима нанесе штета.

"Они не крију да им је једини циљ да се Србима нанесе што је могуће већа штета, и тиме показују какав је њихов однос према дијалогу", рекао је Ђурић.

Он је додао да и многи у међународној заједници имају два лица, јер декларативно кажу да су против такси.

"Види се ко је чији ученик и ко је од кога научио политику са два лица", закључио је Ђурић.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести