Ђурић: У 2020. стићи до свакога на КиМ коме треба помоћ

Према речима Ђурића, већ од 2. јануара представници општина, институција, Канцеларије, обилазиће породице чије проблеме нису решавали, јер нико не добија плату да би седео и причао празне приче и мислио да је све урађено тиме што су изграђени путеви, вртићи...
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

БЕОГРАД:  Представници српских институција на Косову и Метохији допреће до сваког српског домаћинства коме је помоћ потребна, неће дозволити ни да их Приштина застраши, да им ставља "лисице на руке и фластер на уста" јер се боре за права српског народа, заључци су састанка директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и политичких представника Срба из покрајине.

"Циљ нам је да у 2020. години стингемо до сваког српског домаћинства до кога нисмо стигли, кога смо заборавили и запоставили, да помогнемо сваком човеку. И Горанцима и Ромима и Бошњацима и Ашкалијама који се осећају као део Србије", рекао је Ђурић новинарима у Палати Србија након састанка на коме је оцењено и да су оптужница и судски процес за убиство Оливера Ивановића "фарса, политички игроказ" којим желе да ослабе Србију и српске институције на КиМ.

Према речима Ђурића, већ од 2. јануара представници општина, институција, Канцеларије, обилазиће породице чије проблеме нису решавали, јер нико не добија плату да би седео и причао празне приче и мислио да је све урађено тиме што су изграђени путеви, вртићи...

Ђурић је рекао да поред реализованих пројеката, изграђених 1.700 кућа и станова, држава Србија, Канцеларија и представници институција морају да се побрину да реше животне проблеме грађана на КиМ."Имам још много оних којима је помоћ потребна и који ће у тешким условима дочекати празинке", рекао је Ђурић.

Навео је да је важно да се запошљавају људи и да се српски представници изборе да се испуни квота од седам одсто за запошаљвање Срба у приштинском систему.У наредном периоду све инситуције ће радити интензивно и на спровођењу плана "Србија 2025", рекао је Ђурић и додао да је српски народ захвалан на солидарности и помоћи који Србија издваја за опстанак и останак.

"Српски представници посебно су захвални и срећни због додатних 150 милиона евра за опстанак и останак", рекао је он и подсетио да је Канцеларија један од најефикаснијих државних органа када је реч о реализацији буџета, већој од 90 одсто.

"Разговарали смо и о свему што не ваља у функционисану институција, одговорности званичника и представника Србије у институцијама и закључили да морамо да интензивирамо рад са људима на терену", рекао је Ђурић и додао да ће сви они који не покажу резултате, већ почетком фебруара бити смењени.

Директор Канцеларија за КиМ је нагласио да је други закључак да Српска листа има пуну подску за борбу у институцијама и да траже да права Срба не буду гажена.

"Онај ко мисли да их укључи мора да испуни све законске норме за учешће Срба у институцијама. Ако је прописано да седам одсто Срба мора да буде запослено у енергетском сектору, у водопривреди, агенцијама...тако мора да буде", рекао је он.

"Нема учешћа Срба и Српске листе у иниституцијама ако има угњетавања, ако неко мисли да може да прогони представнике Срба, да Ивану Тодосијевићу стави лисице, да би Србима ставио фластер на уста, неће успети", рекао је Ђурић и поручио "нити ћете њему ставити лисице, нити Србима фластер на уста".

Упитан шта ће Србија урадити ако Косово као Црна Гора на пролеће донесе закон о верским заједницама, Ђурић је рекао да ће Београд учинити све, као и до сада, да заштити своје вековне светиње на КиМ.

Подсетио је на то шта је урађено када је Приштина желела да постане члан УНЕСКА, али и на то шта је спремна и шта је урадила у случају Ивана Тодосијевића који је због изјаве о Рачку осуђен на две године.

Ђурић каже и да га не интересује шта ће бити са плановима Аљбина Куритја, већ о помоћи српским породицама у Новом Брду које имају блато уместо пода или онима који је стока украдена.

Ђурић: Суђење Ивановићу игроказ уперен против Србије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је данас да оптужница и судски поступак за убиство лидера ГИ СДП Оливера Ивановића представљају политичку шараду и фарсу, чији је циљ да ослаби српске инистуције и присуство Србије на КиМ, али и да без и једног јединог доказа компромитује лидере косовских Срба.

"Све то је велика срамота, монтирани политички игроказ. То није суђење убицама већ Србији на КиМ и представницима српског наода, и прогон недужног народа", рекао је Ђурић новинарима после састанка са политичким представницима Срба на КиМ.

Додао је да је процес заснован на лажним сведочењима и оптужбама.

Према Ђурићевим речима, процес представља и малтретирање породице убијеног Ивановића, који уместо суђења убицама гледају фарсу чији је циљ и да Србију осуди пред светом.

Сви докази и индикатори говоре да је одговорност у Приштини, рекао је Ђурић и навео да и сам списак сведока говори о лажним сведоцима - политичарима којима је циљ да оптуже Србију.

Тим поводом, Канцеларија за КиМ је са групом адвоката направила резиме оптужнице са коментарима, које је представио помоћник директора Канцеларије Петар Петковић.

Петковић је говорио о лажним сведоцима из оптужнице који су у сред јауарске ноћи око 23 сата видели тетоважу на рамену "непознате осумњичене особе".

"Само објављивање оптужнице има за циљ да се протерају сви Срби који нешто значе и који су окосница за очување државе на КиМ", рекао је Петковић.

Навео је да тај "политички памфлет" каже да су многи који су бранили север КиМ, попут Звонка Веселиновића, Милана Радојичића и Жељка Бојића, чинили криминалну групу чија је наводна делатност довела до убиства.

"Идеја оптужнице и суђења је да се да алиби Приштини да упада на север дугим цевима, да застрашује српски народ, као што је било када су хапсили и Марка Ђурића, када су покусали да ухапсе Радојичића", рекао је Петковић.

Према његиовим речима, Србија и Канцеларија на челу са Марком Ђућем учиниће све да се успротиве лажима и намери Приштине да суди целокупном српском народу, односно да се кроз правосуђе које је инструмент за сваку врсту обрачуна, обрачунава са Србима у покрајини.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести