Ђурић: Не бих био изненађен ако се десе нови избори на КиМ

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да се не би упуштао у прогнозе о формирању владе у Приштини, али да га не би изненадило да се албанске странке, због немогућности да поделе политички плен, одлуче да иду на нове изборе.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

У интервјуу за лист "Јединство", Ђурић је оценио да ће ипак пресудни утицај на даљи развој политичких догађаја у Приштини имати, као и увек, страни фактор.

"Уколико инострани покровитељи албанских политичких вођа процене да је могуће у оваквој констелацији направити послушну владу која се може контролисати и којом се може управљати, влада ће бити формирана. У супротном, ићи ће се на нове изборе", рекао је Ђурић.

Међутим, Ђурић не види шта би ти нови избори могли да донесу у односу снага, јер је, наводи, албанско бирачко тело веома фрагментирано и оцењује да још дуги низ година неће бити неке убедљиво доминантне политичке снаге у Приштини.

"Осим ако се политичка сцена не прочисти тако што ће неке страначке вође завршити иза решетака, било због ратних злочина, било због криминала и корупције", навео је Ђурић.

Говорећи о положају Српске листе, Ђурић каже да Срби, који су у великој демографској и политичкој мањини на КиМ, не могу утицати на то кога ће Албанци бирати, али да теже да остваре што већи утицај у привременим институцијама самоуправе у Приштини, борећи се за права српског народа и његов опстанак.

О случају Ивана Тодосијевића, Ђурић је казао да је природно што се Српска листа не мири са хајком против једног од својих најугледнијих представника, јер, додаје, "случајно је то Тодосијевић, а не било који други Србин из наше јужне покрајине, будући да нема тог који неће рећи и потврдити оно што је изговорено поводом Рачка".

"У Приштини никако не могу да се помире са чињеницом да Срби нису и никада неће бити ''Косовари'' и саучесници у покушајима да се на територији наше јужне покрајине формира једна марионетска парадржава. Зато ће наставити да брутално гоне и кажњавају свакога онога ко се усуди да вербално удари у темеље те њихове творевине, а она је заснована на злочинима, неправу и лажима", казао је Ђурић.

Коментаришући подизање оптужнице против шесторо Срба са севера КиМ у случају убиства Оливера Ивановића, Ђурић каже да када имате лажну државу, онда имате и лажну правду, историју, људска права.

"Нема сумње да је задатак и циљ приштинског, назови правосуђа, да се Београд и Србија окриве за тај злочин и они ће сигуран сам ићи до краја, и нема границе бесмисла до које они неће бити спремни да оду, јер бесмисао је за њих нормално стање и саставни део политичког и друштвеног бића на Косову и Метохији. Против тога се може борити само истином, колико год то тешко и напорно било", сматра Ђурић.

Упитан да ли је реално да се очекује наставак дијалога са Приштином имајући у виду изјаве Аљбина Куртија да не жели да преговара са српским председником Александром Вучићем, Ђурић каже да би Курти волео наспрам себе некога ко ће безусловно признати једнострано проглашену независност Косова и питати шта још Србија може да учини за Приштину.

"Ми смо спремни да седнемо за сто са сваким легитимно изабраним представником албанског народа са Косова и Метохије, када се за то стекну услови. У међувремену, нека се они у Приштини договоре између себе, укину таксе на робу из централне Србије, па ћемо да видимо", закључио је директор владине канцеларије за КиМ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести