Ђурић: За Србију важна подршка САД евронтеграцијама ЗБ

ВАШИНГТОН: За Србију је веома важно што су европске интеграције Западног Балкана један од приоритета политике САД, изјавио је амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић и истакао да је то компленетарно са интересима и политиком Србије.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Ђурић је за Танјуг рекао да је амерички утицај у Европи изузетно велики, посебно у државама које су кључне за проширење ЕУ.

Коментаришући изјаву портпарола Стејт департмента Неда Прајса у којој поздравља поруку Европске уније Западном Балкану да врата ЕУ остају отворена, Ђурић је указао да је о томе недавно говорио председник Џозеф Бајден након разговора са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Такође, изасланик САД за наш регион Габријел Ескобар, који је учино велику част Србији састајући се њеним представницима два дана након свог именовања,говорио је о подршци европским интеграцијама као једном од приоритета америчке политике према нашем региону. То је комплементарно са нашим интересима, с нашом политиком, рекао је Ђурић.

На питање о значају писма које је седморо чланова Конгреса упутило Бајдену да Америка удвостручи пажњу на тензије између Косова и Србије, Ђурић је казао да не би потценио значај писма ниједног конгресмена, али да је давно прошло време када су Албанци били једини који у Вашингтону лобирају.

Он је казао да Српски кокус у САД броји више од 30 чланова и да свакодневно расте број оних који разумеју позицију Србије по питању КиМ и потребу да се дође до компромисног решења које подразумева задовољење интереса обе стране.

Мислим да је веома важно што водим тиху, али истрајну дипломатску борбу за позицију Србије, рекао је амбасадор.

Навео је да разговарао са сенатором Мајком Раундсом и са јос једним америчким, али није желео да открива о коме је реч.

Важно је да расте Српски кокус и број људи који разумеју позицију Србије и који су спремни да је саслушају, додао је.

Такође, истакао је значај стратешких разговора са представницима српске дијаспоре и СПЦ и то што су, како каже, Американци српског порекла веома заинтересовани за дешавања у својој отаџбини и желе да допринесу јачању позиције Србије.

Све су то процеси који дају резултате на средњи и дужи рок али важно је да радимо и боримо се, поручио је Ђурић.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести