ЕУ и САД: Јачамо сарадњу, као и ангажман на Западном Балкану

БРИСЕЛ/ВАШИНГТОН: Европска унија и Сједињене Америчке Државе договориле су данас на Самиту у Бриселу да ће интензивирати сарадњу у бројним глобалним питањима, међу којима је и заједнички ангажман на Западном Балкану, а што укључује и дијалог Београда и Приштине.
eu sad1
Фото: Youtube Printscreen
ЕУ и САД у заједничком саопштењу наводе да је циљ данашњег Самита било обнављање Трансатлантског партнерства и постављање заједничке трансатлантске агенде за постпандемијску еру.
Две стране су се заложиле за јачање сарадње у многим питањима од борбе против пандемије до климатских промена, од односа према Русији, Кини, Ирану, а једна тачка саопштења односи се на Западни Балкан.
"Намеравамо да даље јачамо наш заједнички ангажман на Западном Балкану, поред осталог и кроз дијалог Београда и Приштине о нормализацији њихових односа уз посредовање ЕУ и уз подршку кључним реформама на путу европских интеграција", наводи се у заједничком саопштењу ЕУ и САД после самита објављеном на сајту Беле куће и Европске уније.
У саопштењу се наводи да су САД и ЕУ постигле споразум о успостављању дијалога на високом нивоу између ЕУ и САД о Русији ради боље координације политике.
Две стране истичу да су спремне да одговоре на "образац негативног понашања Русије и штетних активности који се понавља", чиме морају да се позабаве како би се спречило даље погоршање односа, поред осталог и због њене листе такозваних непријатељских држава.
Русија се позива на сарадњу у обезбеђивању дипломатске заштите и захтева да „заустави своје континуирано сузбијање цивилног друштва, опозиције и независних медија и ослободи све политичке затворенике“.
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести