ЕУ и СРБ потписали пакет ИПА 2017 од преко 97 милиона евра

БРИСЕЛ: Министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић и комесар за приступне преговоре Јоханес Хан потписали су данас у Бриселу део Инструмента претприступне помоћи за 2017. годину у износу од преко 97 милиона евра. 
1
Фото: TANJUG/ ZORAN COLIC/

Новац ће бити искоришћен у области енергетике и заштите животе средине, као и за уцешће у ЕУ програмима (цосме,хоризонт 2020,еразмус+) поручили су Јоксимовић и Хан.

Минисатрака Јоксимовић је приликом потписивања дела ИПА за 2017. нагласила да ће тих 97 милона евра бити намењени за важне развојне пројекте и одрживи развој Србије. 

”Најзначајнији део овог пакета од 49, 6 милиона евра је намењено за финансирање гасног интерконектора између Србије и Бугарске. То је један од најзначајних пројекта који би требало да подржи енергетску диверсификацију у Србији, стабилност у снабдевању и јачање гасне инфраструктуре. То је од изуетног значаја за грађане Србије”, поручила је Јоксимовић.

Други део стредстава од преко 28 милиона евра односи се на пројетке у области животне средине и биће усмеререн за управљање отпадним водама у Брусу и Блацу, за систем за превичишћавање отпадних вода у Краљеву, као и на бројне пројекте из области животне средине, (сепарације отпада) за 19 отпштина у Србији.

”То су изузетно важне ствари које грађанима на локалу предочавају шта значи процес европских иинтеграција и зашто је он најбоља подршка нашем развојном процесу”, каже Јоксимовић.

Она је нагласила да и поред пажње које последњих дана добијају политичке ствари које оптеречују и евроинтеграциони пут Србије, земља настваља да буде фокусирана на сопствени развој.

”За разлику од неких других у региону, ми ствари посматрамо другим очима - кроз развој, сарадњу, поштовање принципа и пре свега интереса наших грађана. Једино на тај начин можемо да радимо на бољој будућности наше земље и свих грађана”, каже Јоксимовић.

Она је изразила наду да ће европски пут Србије наставити стабилан темпо у идућим годинама и донети бољитак грађанима.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести