Европска комисија о напретку Србије на европском путу

БРИСЕЛ: Европска комисија представиће извештаје о напретку земаља које се налазе у процесу проширења ЕУ.
evropska komisija, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Извештаји за шест партнера са Западног Балкна и Турску прво ће бити званично усвојени на састанку европских комесара у Бриселу, а затим ће их комесар Јоханес Хан представити посланицима Спољнополитичког одбора Европског парламента.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици састаће се сутра поподне са премијерком Србије Аном Брнабић у Београду како би јој уручио годишњи извештај Европске комисије о напретку Србије у процесу евроинтеграција.

Иако је у питању најзначајнији документ за земље у процесу приближавања ЕУ у коме Европска комисија оцењује напредак, али и недостатке на њиховом евроинтеграционом путу, све до последњег тренутка у Бриселу се није се знало када ће извештај бити објављен.

Иако је Спољнополитички одбор Европског парламента још почетком месеца најавио одржавање ванредног састанка у среду 29. маја с Пакетом проширења као једином тачком дневног реда, у Европској комисији по последњег тренутка нису могли да потврде тај термин.

Мање од 24 сата од представљања извештаја, уместо званичне најаве Комисије, из кабинета комесара Јоханеса Хана послат је твит о томе да ће Хан документ представити данас, 29. маја, прво у Европском парламенту у 11 часова, а нешто иза поднева, заједно са шефицом ЕУ дипломатије Федериком Могерини, и у седишту Европске комисије у Бриселу.

Непосредно након тога у Европском парламенту су померили састанак Спољноплитичког одбора за 11.30.

Неуобичајној ситуацији с овогодишњим извештајима о земљама у процесу проширења доприноси и чињеница да се први пут ове године комесар за приступне преговоре Јоханес Хан није одазвао на захтеве регионалних медија да поводом Пакета проширења да коменатар о ситуацији у свакој од покривених земља.

Истовремено, први пут се дешава да посланици Спољнополитичког одбора Европског парламента, представници земаља чланица као и земаља на које се извештаји односе немају увид у основне ставке овог документа.

Према најавама које су се током претходних месеци могле чути од званичника Европске комисије, очекује се да Комисија да препоруке за почетак приступних преговораса Северном Македонијом и Албанијом. Очекује се да се види и каква ће бити процена Комисије око евентуалног кандидатског статуса за БиХ, као и оцена напретка Србије у политичким и економским критеријумима.

Чињеница јесте да се Пакет проширења ове године поклопио са европским изборима и да је то у великој мери утицало на рад и распоред дешавања у брислеским институцијама.
Чињеница јесте и да су поједине земље чланице и даље неодлучне када је реч о давању “зеленог светла“ за нови корак Албаније и Северне Македоније на путу ка чланству. Али чињеница је и да никада представљање Пакета проширења није било овако неизвесно до последњег тренутка.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести