Фабрици: Реформа јавне управе покретачка снага за приступ ЕУ

БЕОГРАД:  Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици рекао је данас да је реформа јавне управе, која има највећи утицај свакодневни живот грађана и пословања уједно и једна од покретачких снага за приступ Србије ЕУ.
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici Foto: Tanjug/video
Фото: Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици Фото: Танјуг/видео

"То су два лица истог новчића. Што буде више напретка, биће више резултата који ће се осетити у животу грађана", рекао је Фабирци на представљању извештаја СИГМЕ, организације која је у оквиру Европске комисије и ОЕЦД задужена за праћење реформи јавних управа.

"Реформа јавне управе је мотор демократксе управе засноване на принципима владавине права. Ефикасна, транспарентна, одговорна јавна управа доприноси економском напретку, као важном елементу развоја државе, а уштедом средстава осигурава и додату вредност за државу", нагласио је Фабрици.

Подсећајући да је ЕУ у реформе јавне управе у Србиј већ инвестирала 80 милиона, он је истакао задовољство што се виде резултати кроз омогућене е услуге.

Како је рекао, портал е управе већ је увезао више од милион грађана Србије што је важан резултат за ИТ страну.

"Када говоримо о успеху треба да се осврнемо у на област у којој још има посла да се уради. У том смислу у нашем годишњем извештају за ЕК охрабрујемо Србију да уради више на транспаретности јавних набавки и да додатно уложи у професинализацију државних службеника, то ће бити део разговора који ће се одвијати сутра", навео је шеф Делегације ЕУ.

Он је указао да се реформа јавне администрације не дешава преко ноћи већ да је то процес у којем резултати стижу како се реформа имплементира.

"У том процесу ЕУ ће бити уз српске власти и грађане, како би рефомра била што дубља и што ефикаснија", рекао је Фабрици.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести