Брнабић: Велики напредак у области реформе јавне управе

БЕОГРАД:  Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је остварен велики напредак у области реформе јавне управе, која је, уз владавину права и економске реформе, један од три кључна стуба европских интеграција Србије.
brnabic, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

На представљању извештаја СИГМЕ, организације која је у оквиру Еворпске комисије и ОЕЦД задужена за праћење реформи јавних управа, Брнабић је истакла да у том извештају стоји да је Србија постала лидер у региону у области пружања услуга грађанима и електронској управи, са амбицијом да се такмичи са најбољима у свету.

"Овај извештај нам даје снажан ветар у леђа да наставимо даље", подвукла је Брнабић.Србија, како каже, зна каква треба да постане управа како би грађани у сваком тренутку били уверени "да смо ми ту због њих, а не они због нас"."Грађани треба да знају да смо ми њима сервис, а не они наши курири од којих се очекује да нам олакшају посао", истакла је Брнабић.

Премијерка је навела да ће наставити да инсистира на дигитализаијци која, поред осталих предности, представља и значајан инструмент у борби портив корупције.

Како каже, запослени у јавној управи међусобно су до сада разменили више од 5,3 милиона података, што значи да толико пута грађани нису носили папире од шалтера до салтера, већ да је то управа радила за њих, од 1. јуна 2017. године, када је пуштен у рад систем за аутоматску размену података.

Брнабић је подсетила да су уведне важне електронске услуге, као што су е-репцет, е-беба, с-дневник, електронски упис деце у вртић, плаћање платним картицама на проталу е-управе, плаћање и провера пореза на имовину...

Навела је и да је 2016. године преузела Министарство за државну управу и локалну самоуправу, али да је пре тога много тешких ствари било решено и да за то дугује велику захвалност њеној претходници на министарском месту, Кори Удовички.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести