Брнабић: Вучић и Меркел имају искрен и отворен однос

БЕОГРАД: Надам се да ће Ангела Меркел уважити ставове и аргументе Србије у вези са решавањем питања Косова и Метохије, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић, поводом предстојећег састанка председника Србије Александра Вучића са немачком канцеларком, данас у Њујорку.
premijerka Ana Brnabić Foto: Tanjug/video
Фото: премијерка Ана Брнабић Фото: Танјуг/видео

Брнабић је рекла да очекује да се наставе озбиљни разговори и да се разговара о конкретним темама које се тичу, не само Србије, већ Западног Балкана, истичући да Вучић и Меркел имају искрен и отворен однос.

"Што се тиче конкретних помака, они ће зависити од избора на КиМ 6. октобра, односно ко ће бити власт у привременим приштинским институцијама, да ли ће скупљати политичке поене или ће бити озбиљни и спремни за сарадњу и регионалну стабилност", рекла је она, дговарајући на питања новинара у Привредној комори Србије.

Упитана о Бриселском споразуму, Брнабић је истакла да је Србија кредибилан партнер, а да Приштина није испунила део обавеза које се налазе у њему.

Брнабић: Мали је брз и ефикасан министар

Ана Брнабић изјавила је данас, поводом захтева групе студената који блокирају ректорат, да не очекује да министар финансија Синиша Мали поднесе оставку и да не доводи у питање његов останак у влади, јер је брз и ефикасан и има слуха за мере које олакшавају пословање и јачање економског раста.

“Синиша Мали је мој предлог за министра. Све последице те одлуке сносим ја. Ја сам крива што је он у влади, а истовремено и заслужна. Без Синише Малог не би било смањења пореза на зараде и других добрих одлука и мера. Мали је брз и ефикасан и има слуха за мере које олакшавају пословање и јачање економског раста”, рекла је Брнабић новинарима.

Премијерка је навела да група студената, која и не крије да је политички ангажована, неће бити задовољна док се не нађе комисија да одлучи онако како они мисле да треба.

Истичући да не жели да се меша у аутономију Универзитета у Београду, Брнабић је казала да је као грађанка приметила контрадикторне изјаве ректорке Иванке Поповић, која се сада сврстала на страну оних који блокирају и дала политичку изјаву, као и да не зна због чега се то догодило.

“Ја се надам да ће се у једном тренутку завршити преговори, црвена линија је пређена, а све што се тиче захтева који се односе на Владу Србије, ја сам на располагању 24 часа и дођите да ми уручите све те захтеве”, поручила је председница владе.

Брнабић је подсетила и да је ректорка говорила о “две групе људи” који су дошли на Универзитет, да јој све “мирише на политику”, као и да 15 активиста држе као таоце 100.000 студената и да ће бити последица ако потраје, а данас говори о томе да су њих 15 данас легитимни саговорници.

Премијерка је поручила да је тренутна ситуација срамота за београдски Универзитет, наводећи да се не зна ко у овом тренутку води ту образовну институцију, да ли ректорка, колегијум или група студената, односно политичких активиста која за таоце држи 100.000 студената.

Брнабић је приметила да су се захтеви тих студената, које иначе посећују политички актери, мењали и да се више и не зна шта су њихови захтеви.

Такође, навела је да су, за разлику од ректорке, претходних дана у зграду Ректората могли да улазе Мариника Тепић, Зоран Лутовац...

Подсетила је такође да ректорка није могла да устврди ко је био на Универзитету, јер није било страначких обележја, а да је после тога рекла да су дошли активисти СНС и упитала зашто се такве ствари дешавају и под каквим притиском.

Упитала је колико је етичких и стручних комисија потребно да би “политичка група која врши притисак добила правду за коју они мисле да је права”.

Брнабић: Контрадикторне изјаве ректорке

Ана Брнабић изјавила је данас, поводом групе студената који блокирају Ректорат, да не жели да се меша у аутономију Универзитета у Београду, а да је као грађанка приметила контрадикторне изјаве ректорке Иванке Поповић, која се, наводи, сада сврстала на страну оних који блокирају и дала политичку изјаву, али да не зна због чега се то догодило.

Брнабић је новинарима рекла да група студената не крије да је политички ангажована и подсетила да је ректорка прво говорила о "две групе људи" који су дошли на Универзитет, да јој све "мирише на политику", као и да 15 активиста држе као таоце 100.000 студената и да ће бити последица ако потраје, а данас говори о томе да су њих 15 легитимни саговорници.

Подсетила је и да ректорка није могла да устврди ко је био на Универзитету, јер није било страначких обележја, а да је после тога рекла да су дошли активисти СНС, и упитала зашто се такве ствари дешавају и под каквим притиском.

Брнабић је навела је и да су, за разлику од ректорке, претходних дана у зграду Ректората могли да улазе Мариника Тепић, Зоран Лутовац...

Премијерка је поручила да је тренутна ситуација срамота за београдски Универзитет, наводећи да се не зна ко у овом тренутку води ту образовну институцију, да ли ректорка, колегијум или група студената, односно политичких активиста, која за таоце држи 100.000 студената.

Брнабић је приметила да су се захтеви тих студената, које иначе посећују политички актери, мењали и да се више и не зна шта су њихови захтеви.

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести