Брнабић са Меркеловом: КиМ једина тачка неслагања

БЕРЛИН: Премијерка Србије изјавила је данас у Берлину да је питање Косова и Метохије једина тачка неразумевања и неслагања Србије и Немачке, али да је важно да се о тој теми разговара, јер без дугорочно одрживог решења тог питања и помирења Срба и Албанаца неће бити другачије будућности за Балкан.
1
Фото: Влада Србије

"Питање КиМ је свакако једина тачка неслагања и неразумевања, али нама је Немачка један од најважнијих партнера и колико год се не слагали по неким питањима, најважније је да Немачком разговарамо, да чујемо мишљење и савет, да представимо нашу позицију и видимо да ли заједно можемо да приближимо ставове и дођемо до дугорочног одрживог решења", рекла је Брнабић.

Премијерка Србије је истакла да без таквог решења и историјског помирења Срба и Албанца неће бити другачије будућности за Балкан.

Брнабић је указала да је, пре свега, важно због младих, те поручила да на томе треба сви заједно да раде, из подршку Немачеке, ЕУ и других међународних партнера.

"Знам да можемо да изградимо лепши, бољи и просперитетнији Балкан за све", рекла је Брнабић на заједничкој прес конференцији после састанка са Меркел.

Брнабић је пренела позив немачкој канцеларки да посети Србију.

Премијерка поручила је да европске интеграције остају стратешки циљ Србије и замолила канцеларку Ангелу Меркел за даљу подршку Немачке европском путу Србије, захваљујући на досадашњој политичкој, финансијској, техничкој и стручној помоћи на том путу.

Брнабић је навела да је за Србију Европска унија, пре свега, мировни пројекат.

"Балкан има своје комплексности и специфичну тежину и дугорочни мир и стабилност на Балкану, чини ми се, доћи ће тек када цео Балкан постане део ЕУ и зато је Балкан важан за Унију", рекла је Брнабић на заједничкој конференцији после састанка са Меркел.

Брнабић је захвалила Немачкој на досадашњој помоћи и подршци.

Фото: Влада Србије

Меркел: Дијалог после избора

Немачка канцеларка изјавила је да не може ништа рећи у вези са информацијама које су се појавиле да би Немачка и Француска могле да именују специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине.

Меркелова је на заједничкој конференцији за новинаре са српском премијерком Аном Брнабић казала да су Немачка и Француска покушале, и да и даље покушавају, да се покрене тај дијалог, као и да се нешто уради по питању такси које је Приштина увела на производе из централне Србије.

Она је подсетила да је процеш прекинут и истакла да ће се о наставку дијалога поново разговарати након косовских избора.

"До сада није било могуће успоставити дијалог због такси", указала је Меркелова.

 

Фото: Влада Србије

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести