Фајон: ЕП непистрасан у међустраначком дијалогу у Србији

БРИСЕЛ: Шефица Делегације Европског парламента за сарадњу са Србијом, Тања Фајон, данас је још једном изразила забринутост због стања медијских слобода и генерално напретка у области владавине права у Србији.
tanja.fajon Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Фањон је, као копредседавајућа данашњим видео састанком Интерпарламентарног одбора ЕУ-Србија, позвала на наставак међустраначког дијалога у Србији и нагласила непристрасну улогу Европског парламента у том процесу.

”Европски парламент је посредник у овом процесу и не стаје ни на једну страну, нити намеће решења. Ми само преносима добра искуства ЕУ”, поручила је Фајон.

Она је на почетку Интерпарламентарног одбора позвала на дискусију о међустранчком дијалогу у Србији иако, како је навела, то није била тема усаглашена агедном.

Фајон је нагласила важност наставка међустраначког дијалога, који се води у циљу поправљања изборних услова, управо због близне предстојећих избора у Србији.

”Европски парламент жели да помогне Србији на путу ка ЕУ и важно је да радмо заједно имајући поврења једни у друге”, каже Фајон.

У обраћању Интерпарламентарном одбору изнела је низ критика на рачун ситуације у Србији, почев од перцепције грађана о подршци коју ЕУ шаље Србији током пандемије Ковид-19, преко испуњавања препорука ОЕБС-а за предстојће изборе, до стања у владавини права и медијским слободама.

”Позивамо Владу да поправи ситуацију у медијима, истражи нападе на новинаре и примени Медијску стратегију”, поручила је Фајон.

Она се критички осврнула и на нови парламент у Србији, уз констатацију да је у њеми доминантна владајућа коалиција уз одсуство праве опозиије што, као оцењује, није добрар сигла за даљи напредак у парламентарној култури Србије.

Као позитивне кораке Народне скупштине Србије, Фајон је навела смањење броја хитних порцедура и усвање кодекса понашања посланика.

Говорећи о дијалогу Београд и Приштине, шефица Делегације ЕП за Србију, Тања Фајон, позвала је обе старне да се ангажују и поручила да што пре дође до договора, то ће бити боље за будућност и Србије и Косова.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести